Как иранецът Али прие християнството в България

Али по прякор Безсмъртния е затворник от Иран, пристигнал в България, за да намери утеха в православната религия. Той е един от многото покръстени в затвора от пастор Иводор Ковачев, съобщава БТВ.

Али е родом от Иран, Техеран. Участвал е във войната между Ирак и Иран, след фронта се запознава с наркотиците, скоро вече е дилър. След като е осъден на смърт за убийство в собствената си държава, бяга и се озовава в България.

Така Али преживява своя катарзис, а в затвора среща и пастор Иводор. Днес е не само вярващ, но и проповедник и проповядва на бежанците в Харманли, които като търсят пътя към Бога.

След бунта в лагера в Харманли на 24 ноември Али влиза в лагера, заедно с пастора, променил и неговия живот.

„Струва ми се, че отговорни хора тук в християнска България не могат да разберат нещо много простичко, бежанците се нуждаят от християнството. Това е нещото, от което те се нуждаят, за да действат нормално, като нормални , ако мога така да кажа, като мирни граждани, защото християнството преди всичко дава мир на човека, който го приема”, казва пастор Иводор Ковачев пред БТВ.

Повечето от посетителите на лекциите на пастора са от Иран. Казват че в лагера не ги приемат много добре, тъй като са приели християнството. Казват също, че нито един от християните в лагера не е участвал в бунта.

За Али, който вече 26 години живее у нас, България е не само нова родина, но отскоро и дом за семейството му. Отскоро е женен. Запознал се е със съпругата си в църквата преди 4 години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България