Как Лозан Панов пак наруши Закона за съдебната власт

Председателят на ВКС пусна “становище”-пасквил от името на Върховния съд 

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов упорито се стреми да унищожи и малкото останало доверие към институцията, която ръководи. След като употреби ВКС за предизборно мероприятие в подкрепа на политическите ГМО-та “Да, България” и “Нова Република” в навечерието на предсрочните парламентарни избори, домъквайки в зала “Тържествена” на Съдебната палата компрометираната румънска прокурорка Лаура Кьовеши, сега Панов се включи в редиците на истерично защитаващите непрозрачното “грантово” финансиране на политизирания и олигархично зависим Съюз на съдиите в България или по-точно - на неговата ръководна върхушка. Миналия четвъртък, в дневния ред на Пленума на Висшия съдебен съвет протежето на ССБ Калин Калпакчиев и Соня Найденова бяха внесли “специална точка”, приемането на която целеше противопоставянето между институциите под формата на критични бележки от ВСС срещу Народното събрание преди окончателното гласуване на промените в Закона за съдебна власт. В крайна сметка, групата лобисти на интересите на олигархията в “правителството на съдебната власт” отново се провали. Точно този отказ на ВСС да се противопоставя на законодателния орган принуди за пореден път Панов да превиши правомощията си и да употреби не просто поста, който заема, но и да въвлече целия съдебен състав на Върховния съд, от чието име бе фабрикувано “становище” относно Законопроект за изменение и допълнение на ЗСВ № 754-01-35. 

На 20 юли 2017 г. Лозан Панов всъщност извърши за пореден път грубо погазване на Закона за съдебната власт в частта му за ВКС. Според чл. 111, ал. 2, т. 6 Пленумът на ВСС е този, който има правомощия да дава становища на Министерския съвет и на Народното събрание по законопроекти. Никъде в т.нар. “становище”, разпространено от Пресслужбата на ВКС, не се посочва кога е бил свикан подобен Пленум, а още по-малко и да се е провел, и кои са темите, които са били разисквани. Според справка в сайта на ВКС, в момента там правораздават около 100 съдии. Командированите във ВКС магистрати нямат право на глас при взимането на решения от Пленума, който може да се свика по искане на председателя на съда или на поне 1/3 от съдиите. Решенията се взимат с мнозинството от присъстващите. Всичко това показва, че т.нар. “становище” е всичко друго, но не и легитимно прието.

Въпросният “документ” със сигурност ще влезе в историята като първото, а да се надяваме и последното, “становище” на най-висшата съдебна инстанция, което всъщност представлява два хвърчащи листа. Текстът на “становището” дори не е поставен на официална бланка на институцията, няма посочени дата и място на приемането му.  

Що се отнася до съдържанието на текста, то той е обиден за институцията Върховен касационен съд. Липсва всякаква обосновка на посочените заключения, които съдържат откровени политически коментари. Липсва позоваване на правен източник, няма и изложена съдебна практика, с които да се обосновават твърденията на “съдиите от ВКС”.  За неюристите трябва да се направи важното уточнение, че за съдия във ВКС се назначават магистрати с минимум 12-годишен стаж. В този смисъл, едва ли има висш магистрат, който би изпитал гордост, ако името му се асоциира с т.нар. “становище” на Лозан Панов, което има всички характеристики на поредния политически пасквил, спуснат от кукловодите на председателя на ВКС, чиято задача е да го институционализира. 

Поредният акт на самозабравилия се председател на ВКС е още един от множеството аргументи за необходимостта, ако не в оставащите малко заседания на настоящия състав на кадровия орган на съдебната власт, то още в началото на мандата на следващия Висш съдебен съвет през есента, да бъде стартирана процедура по импийчмънт на Лозан Панов. България има нужда от Върховен съд, не от пощенска кутия за политически декларации.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи