Как постят зодиите?

Овен

Голям си

агитатор!

Вземането на информирано решение за спазване на пости при Овните протича така: идва техен приятел и казва “Аз почвам да постя.” “Защо?”, интересува се Овенът. Приятел: “Ами така, за кеф. Пък може и да отслабна.” Овен: “Голям си агитатор! И аз почвам тогава.” И до Коледа. Овните може 40 дни да се хранят с една и съща храна, понеже ги мързи да мислят какво да консумират, след като изключат от менюто си “юфтета, кебапчета, мешана”. Ето някои идеи за тях: яжте банани, плодови сокове, кафяв ориз, маслини, краставици, спанак, репички, броколи, боб, орехи, смокини, чесън и горчица.

Телец

Три дни преди Коледа

За разлика от Овните, Телците по природа имат религиозно предразположение. Те вярват във врачки, карти, кафе, духове, хороскопи, Дядо Боже, мощи и икони. От чисто религиозно чувство представителите на този знак биха постили, ама нямат желание. За тях специално е измислена опцията да се спрат животинските продукти през последните три дни от постите, колкото да могат накрая да се изповядат и причестят. Разбираемо е че когато изброява греховете си Телецът ще забрави да каже на свещеника как благочестиво е мърморил молитви, докато е мислил за прасенце, пълнено кебапчета.

Близнаци

Трудно се

навива

Близнаците си падат по църковни ритуали и са толерантни към повечето религии. За всеки случай биха подредили дома си според Фън шуй с олтар с куклички на индийски божества. Такива са си представителите на този въздушен знак - широко скроени. Та именно тази широта не им позволява да се посветят само на едно нещо. Особено пък, ако е свързано с ограничения в храненето. Постите ще им преминат по-леко, ако наблегнат на сушените сливи, стафидите, бадемите, портокалите, ябълките, карфиола, спанака, марулята, целината, зеления фасул, доматите, чесъна и джинджифила.

Рак

Фанатично

тормози околните

По-фанатични фанатици от Раците трудно ще се намерят. Щом Ракът пости, значи и цялото семейство трябва да страда и да се лишава. Съседите също. Изобщо, всеки, който си позволява блажно по време на Коледния пост, заслужава да ври в казана. Ракът умее да издържа, защото знае каква е тайната на успешния пост: замъчи ли ви глад за мръвка, веднага си го изкарайте на ближния. Препоръчителните храни за него са брашно, пълнозърнест ръж, ориз, овес и водорасли. Разбира се, не са му забранени и плодове, задушени зеленчуци, зеле, карфиол, домати, цвекло и тиква.

Лъв

Тайно

съжалява

През първия ден от поста Лъвът ще се забавлява с мисълта какъв истински светец и вярващ християнин е. До вечерта ентусиазмът му ще се е поизпарил. Тайно започва да съжалява, когато и за вечеря трябва да се засити с мизерна салата и нещо, което по принцип побутва из чинията под името “гарнитура”. Ще страда, но от честолюбие може да издържи и целите пости. Кореноплодни, смокини, цитрусови плодове, ябълки, пълнозърнести брашна и ориз, зелен фасул, броколи и слънчоглед са сред нещата, на които да наблегне през тези тежки времена на лишения.

Дева

Заради биреното коремче

Не е изключено Дева да спазва рождественските пости. Този знак не са твърде религиозни, така че постенето обикновено е по други причини - или е за здраве, или е мероприятие в рамките на борбата с биреното коремче. Девите не са задължително атеисти. Напротив - част от тях вярват в някакви там сили и най-често спазват своя лична верска система, която включва най-разнообразни и често смешни тайни ритуали. Плодове, салати, лимонов и плодов сок, супички и чайове Девата бездруго си яде, така че даже не е нжно да я съветвате как да оцелее през постите.

Везни

Не обича

лишенията

Везните са набожни хора и нямат против да спазват предписанията на Църквата. Проблемът е, че не обичат да се подлагат на лишения. Ще издържат, когато проумеят, че постът е повод да експериментират и опитат нови вкусни ястия. Не е нужно да са диетични или пълнозърнести, макар че пълнозърнестото тесто е препоръчително за леко склонните към пълнеене Везни. Овесени ядки, ягоди, ябълки, грозде или стафиди, гарнирани със сурови ядки по вкус са чудесна закуска за постническите сутрини. Единственото, което трябва да избягват, са газираните безалкохолни, рафинираната захар и храните с мая.

Скорпион

С желязна

воля

Мисълта на американския политик, философ и революционер Томас Пейн “Моят ум е моята църква” много импонира на Скорпионите. За Скорпиона вярата е нещо твърде лично и различно от вярата на околните. Съответно и традицията на официалните християнски пости се тълкува “според зависи”. Почти всеки, роден под този знак, е съоръжен с желязна воля и реши ли да пости, ще успее. Препоръчва им се да се хранят със зеленчуци на пара, зелена салата, праз, карфиол, репички, домати, краставици, цвекло, боб и леща. Солта е бавен убиец за Скорпиона.

Стрелец

От чиста

злобичка

Ако се подложи на лишения, то ще е по-скоро за да докаже нещо пред себе си или пред някой друг. Стрелецът е мистик и философ, но не обича забраните. Дори и да издържи целите пости, то ще е от чиста злобичка и в края на периода, вместо да се извиси духовно, ще се чувстгва прецакан от това че се е поддал на ината си. Пълнозърнест хляб, круши, ябълки, портокали, кореноплодни, лук, маслини, смокини и чесън - може, но люто и сладко трябва да избягват. Естествено, по време на постите не се пие алкохол, но пък и Стрелецът по принцип трябва да избягва да пие.

Козирог

С печено

прасенце

Единственият пост, който би му бил присърце, е следният: печено прасенце се поставя на поднос, около него се нареждат ветрилообразно сочни пържоли и пикантни кюфтенца. Блюдото се поднася с червено вино пред камината. Но понеже душата на Козирога е като изсъхнала лоза и няма да посмее да се олее навръх строгия пост. Затова най-вероятно ще постъпи така, както е стандартно за обкръжението му. Ако приятелите и роднините постят - ще пости и той. В този мрачен период на въздържание го чака меню от ориз, царевица, картофи, чайчета, постни супички и ленено семе.

Водолей

Като лъв в

клетка

Водолеите или са фанатици, или са агностици, или са видни теоретици по всякакви религиозни въпроси, в това число и постите. Когато един Водолей пости, домашните му трябва да ходят на пръсти. Защото гладният Водолей е като лъв в клетка. Обострят се всичките му лоши черти и става заядлив, авторитарен и своенравен дървен философ. Плодовете ще го спасят от глада. Може да хапва ябълки, портокали и круши за десерт. А в останалото време да се опита да запълни ямата в стомаха си със зеленчуци на пара, поръсени обилно с лют червен пипер, чесън и джинджифил. През постите да се въздържа от кафе.

Риби

Скептични са,

не се хващат

Представителите на този знак нямат никакъв проблем да не ядат месо в продължение на 40-45 дни. Но не виждат защо да го правят. Със своята разсеяност те може би приличат на лапни-шарани, но са скептични и не се палят лесно. Някои не особено надеждни източници твърдят, че Юда Искариотски е роден под знака на Рибите. Овесени ядки, пълнозърнест хляб, ориз, водорасли, спанак и лук трябва да присъстват в менюто им през времето на изпитание. От плодовете Рибите могат да наблегнат на тези, които в момента са на пазара - грозде, портокали, лимони, ябълки, сушени сливи и фурми.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Хороскоп