Как се източват милиони

Регистърът на студентите в МОН не работи

Къде са органите за финансов контрол

Дали Министерството на образованието и науката (МОН) знае какво се върши зад стените на редица държавни висши учебни заведения, дълбоко се съмнявам. Именно затова си позволявам да задам на ръководството на МОН няколко щекотливи въпроса, а именно:

Има ли Регистър на студентите в МОН, получава ли стипендия, ако определено се знае, че и работи? От добре проверени източници се знае, че такива има! Знае се, че от години наред такъв регистър липсва. Както и самият НОИ идея си няма, какво става зад стените на редица български държавни вузове. Спор няма, че редовните студенти имат право да получават месечна стипендия, но официално се знае, че в не един и два държавни вуза и работещи студенти също получават стипендия.

Само от Регистъра и Академичната справка със сигурност може да се каже, че съответният студент, законно е получил дипломата си за висше образование. Хора от преподавателската гилдия не без основание твърдят, че Регистърът на студентите, които трябва да се водят на отчет към МОН, повече от година не работи.

В този ред на мисли, трябва да се знае, че при липса на Регистър, даден студент може само за една учебна година (два семестъра) да получи диплом за завършено висше образование. Питането или по-точно – риторичният въпрос е: защо Регистърът на МОН от години е затворен? Кой има интерес от това? Сегашният министър е изключително опитен (дълги години е бил главен секретар)!

И още: Всяка внезапна проверка в аудиториите би дала реални резултати за студенти от всеки държавен ВУЗ?! И още едно основателно питане към МОН: Къде е мястото на Националната агенция за оценяване и акредитация?! Та нали има и специален отдел за следакредитационен контрол? Органите за финансов контрол и всички сродни институции, за тези, които трябва да пазят бюджета. Защото това са пенсиите и заплатите на нашите майки и бащи, баби и дядовци. И като за финал: Къде е истината между реално свършената работа и лъжата в МОН?

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения