Как се прави КЕКС

Популярната песен ни дава повод да споделим световни рецепти за сладкиши

От известно време огромна и донякъде незаслужена популярност в българския ефир придоби парчето “Защото снощи правих кекс”.

В музикално отношение то е скромно, но ритъмът е натрапчив и прилепчив, текстът - иронично смешен, а визията е подскокливо-игрива. Това между другото е перфектната рецепта за печеливши песни за “Евровизия”, но “сериозните” български композитори и певци още не са дозрели дотам.

Автор на хита е Papi Hans. Зад артистичния псевдоним се крие симпатичният млад поет Константин Трендафилов. Той е известен сред младата аудитория с емоционална лирика, а една от най-споделяните фрази от него е “За кого се сещаш, когато се сещаш за някого”, както е озаглавена и едноименната му книга с поезия.

Константин Трендафилов е един от идолите на новото поколение, изключително известен е сред тийн общността. Участието му в “Черешката на тортата” му спечели още по-голяма фен аудитория.

Палавото му парче ни дава повод да представим на нашите читатели как се прави кекс по света:

Английски

английски кекс

Продукти:

яйца - 4 бр.

кисело мляко - 1 ч.ч.

сода бикарбонат - 1 ч.л.

брашно - 15 с.л.

сол

черен пипер

ким

магданоз

копър

колбас

сирене

кашкавал

Начин на приготвяне:

Содата се слага в киселото мляко, всички продукти се объркват добре брашното, яйцата, киселото мляко, черният пипер, ким, копъра, ситно нарязания магданоз, колбасът нарязан на кубчета, сиренето и настърганият кашкавал.

Сместа се изсипва в намазана с олио и поръсена с брашно кексова форма.

Пече се в загрята фурна на 250 градуса.

Руски

руски кекс

Продукти:

3 яйца

250 гр. захар

250 гр. нарязани орехи

100 гр. стафиди

100 гр. фурми

4 супени лъжици брашно

1 бакпулвер

Начин на приготвяне:

Яйцата са разбиват със захарта, а след това се прибавят брашното и бакпулверът. Фурмите се нарязват на дребни парчета, орехите се нарязват на по-едро, а стафидите се поставят цели. Плодовете бавно се прибавят към разбитата смес, леко се разбърква и тестото се прехвърля в тавичка или форма по желание (намазана с олио или покрита с хартия за печене). Пече се до суха клечка в предварително загрята до 180-200 градуса фурна.

Този сладкиш е много вкусен и поради спойката на съставките може да се реже на по-тънички парчета.

Израелски

израелски кекс

Продукти:

2,5 ч.ч. брашно

2 ч.ч. захар

1 ч.л. бакпулвер

1 ч.л. сода бикарбонат

1 ч.л. канела

4 бр. яйца

1 ч.ч. олио

2,5 бр. моркови

пудра захар

Начин на приготвяне:

Намазваме формата за кекс с олио. Затопляме фурната на 180°С. В купа разбъркваме заедно всички сухи съставки (брашно, бакпулвер, сода бикарбонат, канела).

В друга купа с миксер разбъркваме яйцата и захарта. Към тях прибавяме олиото постепенно на струя, след което прибавяме сухите съставки и настърганите моркови. Разбъркваме до получаване на гладка смес.

Печем около 45-50 минути, докато кексът е готов (пробождаме с клечка трябва да излиза суха). След охлаждане поръсваме кекса с пудра захар.

 

Песента

Константин Трендафилов, как се прави кекс

Съседът ми одра колата

(но всичко е точно)

Намалиха мойта заплата

(но всичко е точно)

Откраднаха ми колелото

(но всичко е точно)

Ударих си кутрето в леглото

(но всичко е точно.)

Защото снощи правих кекс...

На плажа заваля порой

(но всичко е точно)

Животът ми е в застой

(но всичко е точно)

Майка ми не ме обича

(но всичко е точно)

Осъзнах безсмислеността на своето съществуване и илюзорността на най-дълбоките си мечти и надежди. Но всичко е точно.

Защото снощи правих кекс...

Брашно, захар, олио, яйца, сода, мляко, какао, какао. Пудра захар, стафиди, жълт кантарион, любов, гмо, набухвател, още набухвател.

Кекс, кекс, кекс, кекс, кекс...

* Материалът е от списанието "Труд Фамилия", което излиза всяка събота и се разпространява заедно със съботния брой на вестника

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме