Популярната песен ни дава повод да споделим световни рецепти за сладкиши
От известно време огромна и донякъде незаслужена популярност в българския ефир придоби парчето “Защото снощи правих кекс”.
В музикално отношение то е скромно, но ритъмът е натрапчив и прилепчив, текстът - иронично смешен, а визията е подскокливо-игрива. Това между другото е перфектната рецепта за печеливши песни за “Евровизия”, но “сериозните” български композитори и певци още не са дозрели дотам.
Автор на хита е Papi Hans. Зад артистичния псевдоним се крие симпатичният млад поет Константин Трендафилов. Той е известен сред младата аудитория с емоционална лирика, а една от най-споделяните фрази от него е “За кого се сещаш, когато се сещаш за някого”, както е озаглавена и едноименната му книга с поезия.
Константин Трендафилов е един от идолите на новото поколение, изключително известен е сред тийн общността. Участието му в “Черешката на тортата” му спечели още по-голяма фен аудитория.
Палавото му парче ни дава повод да представим на нашите читатели как се прави кекс по света:
Английски
Продукти:
яйца - 4 бр.
кисело мляко - 1 ч.ч.
сода бикарбонат - 1 ч.л.
брашно - 15 с.л.
сол
черен пипер
ким
магданоз
копър
колбас
сирене
кашкавал
Начин на приготвяне:
Содата се слага в киселото мляко, всички продукти се объркват добре брашното, яйцата, киселото мляко, черният пипер, ким, копъра, ситно нарязания магданоз, колбасът нарязан на кубчета, сиренето и настърганият кашкавал.
Сместа се изсипва в намазана с олио и поръсена с брашно кексова форма.
Пече се в загрята фурна на 250 градуса.
Руски
Продукти:
3 яйца
250 гр. захар
250 гр. нарязани орехи
100 гр. стафиди
100 гр. фурми
4 супени лъжици брашно
1 бакпулвер
Начин на приготвяне:
Яйцата са разбиват със захарта, а след това се прибавят брашното и бакпулверът. Фурмите се нарязват на дребни парчета, орехите се нарязват на по-едро, а стафидите се поставят цели. Плодовете бавно се прибавят към разбитата смес, леко се разбърква и тестото се прехвърля в тавичка или форма по желание (намазана с олио или покрита с хартия за печене). Пече се до суха клечка в предварително загрята до 180-200 градуса фурна.
Този сладкиш е много вкусен и поради спойката на съставките може да се реже на по-тънички парчета.
Израелски
Продукти:
2,5 ч.ч. брашно
2 ч.ч. захар
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. канела
4 бр. яйца
1 ч.ч. олио
2,5 бр. моркови
пудра захар
Начин на приготвяне:
Намазваме формата за кекс с олио. Затопляме фурната на 180°С. В купа разбъркваме заедно всички сухи съставки (брашно, бакпулвер, сода бикарбонат, канела).
В друга купа с миксер разбъркваме яйцата и захарта. Към тях прибавяме олиото постепенно на струя, след което прибавяме сухите съставки и настърганите моркови. Разбъркваме до получаване на гладка смес.
Печем около 45-50 минути, докато кексът е готов (пробождаме с клечка трябва да излиза суха). След охлаждане поръсваме кекса с пудра захар.
Песента
Съседът ми одра колата
(но всичко е точно)
Намалиха мойта заплата
(но всичко е точно)
Откраднаха ми колелото
(но всичко е точно)
Ударих си кутрето в леглото
(но всичко е точно.)
Защото снощи правих кекс...
На плажа заваля порой
(но всичко е точно)
Животът ми е в застой
(но всичко е точно)
Майка ми не ме обича
(но всичко е точно)
Осъзнах безсмислеността на своето съществуване и илюзорността на най-дълбоките си мечти и надежди. Но всичко е точно.
Защото снощи правих кекс...
Брашно, захар, олио, яйца, сода, мляко, какао, какао. Пудра захар, стафиди, жълт кантарион, любов, гмо, набухвател, още набухвател.
Кекс, кекс, кекс, кекс, кекс...
* Материалът е от списанието "Труд Фамилия", което излиза всяка събота и се разпространява заедно със съботния брой на вестника
Коментари
Регистрирай се, за да коментираш