Как се става световен шампион – 5 съвета от Матераци

Italy's Marco Materazzi puts a hat on the trophy

Марко Матераци, лошото момче на италианския футбол, издаде рецептата за успех на световни финали. Бившият бранител, станал шампион през 2006 година с „адзурите“, подсказа на участниците къде се крие разковничето към триумфа в двубоя за титлата. На световното първенство

в Германия тогавашният играч на „Интер“ първоначално не бе сред основните бойци на селекционера Марчело Липи. Но след травмата на Алесандро Неста опитният играч оправда доверието на треньора, а освен това и вкара два от най-важните гола за тима – срещу Чехия (2:0) в групите, а след това и на финала срещу Франция (1:1).

Колективът

Да спечелиш мондиал е най-хубавото чувство, което един футболист може да изпита – така започва своят разказ авторът на две от попаденията в Германия, спомогнали за крайния успех на „скуадрата“. Това е нещо, за което аз, а и много други хора, са мечтали като деца. Невероятна емоция, която остава с теб до края на живота ти. Истината е, че не е лесно да станеш шампион. Само 20 отбора са го правили през всички тези години. Има няколко важни елемента по пътя към успеха, но една е по-специална – тимът трябва да бъде обединен. Трябва да се действа като едно цяло, да се мисли като едно. През 2006 година ние бяхме отбор от приятели, а не просто съвкупност от добри играчи. Бяхме уверени, че имаме качествата да станем шампиони, а освен това можеше да преодолеем заедно всяка пречка. Чувствахме се много силни заедно. Има и още едно важно правило, което трябва да го знаят играчи и треньори – тези, които не играят са по-важни от тези, които са на терена. Всеки ден футболистите трябва да се чувстват част от отбора, дори и тези, които не намираха място в стартовите единадесет. Това е истинското значение на думата „отбор“. Италия триумфира, защото титулярите и резервите бяха на едно ниво. Никой не се сърдеше и всеки бе готов да продаде душата си в името на фланелката.

Този дух прави отбора по-силен. През 2006 година избухна скандалът Калчополи. Цялата общественост в страната говореше за това, а пресата искаше да види Фабио Канаваро точно поради тази причина. Той бе нашият капитан, а капитаните са недосегаеми. Затова ние го защитавахме и предпазвахме и така тимът стана още по-силен и единен.

Близките

Семейството също са важна част от успеха. Нашите съпруги и приятелки бяха заедно в друг хотел. Те също бяха задружни. Селекционерът Марчело Липи ни даваше да се виждаме с тях след мач. Но те не бяха типичните футболни половинки, които ходят по магазините. Нашите съпруги водиха децата в парковете.

Подготовката

Физическата подготовка, която предшества Световното първенство, е от основно значение. Трябва да отидеш в добра форма на турнира. Играят се мачове на всеки четири дни, а за целта трябва да си в отлично състояние. След мачовете има лека тренировка. А до следващия двубой заниманията са най-много две. После пак си на терена срещу силен противник и пълни трибуни. Няма време за почивка. Затова трябва да знаеш как да използваш малкото време в навечерието на големите мачове. Всеки един от нас имаше самостоятелна стая. Често разпусках с PlayStation. Часове преди финала с Франция бях в стаята си с телевизионната игра FIFA заедно с Франческо Тоти и Виченцо Якуинта – това е красноречиво.

Освен това нямаш време за празненства по време на турнира. Тайната е в концентрацията. След като победихме Германия в Дортмунд бяхме щастливи, но вече мислехме за Франция. Това е манталитет.

Селекционерът

Накрая идва и ролята на треньорите. Да бъдеш смел е основният атрибут по пътя към златните медали. Марчело Липи, нашият селекционер през 2006 година, беше точно такъв. Той взе някои много важни решения в хода на турнира. Когато имаш силна осанка и характер, тогава великите шампиони те слушат и уважават.

Психика

От психологически аспект моят съвет е играчите никога  да не се обезсърчават. Сред незабравимите моменти за мен е, разбира се, голът срещу Франция във финала. Но само няколко минути по-рано направих дузпа. Все още си спомням това разочарование. Надявах се, че Зинедин Зидан ще пропусне. Това не се случи, но отказах да се предам и съдбата ме награди с купата.

Признанието

След спечеленият шампионат Джиджи Рива, бившият играч на „Каляри“ и легенда на италианския футбол с 35 гола в 42 мача за „адзурите“, ми каза: „Марко, готов съм да разменя 100 от моите попадения в кариерата за един от твоите в турнира.“ Чак след това разбрах какво съм постигнал. Тогава осъзнах силата на отборния дух. Мондиалът може да бъде спечелен от колектив, като този фантастичен отбор на Италия от 2006 година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят