Как Цацаров издигна прокуратурата на международната сцена

Главният прокурор Сотир Цацаров на среща в Брюксел с Франс Тимерманс, първи заместник-председател в Комисията "Юнкер", отговарящ за върховенството на закона. Тимерманс остава основен заместник-председател на ЕК и през новия й мандат

"Тихата дипломация" на главния прокурор постигна благоприятното разрешаване на казуси като този с Желяз Андреев и отпадането на историческия европейски мониторинг над българското правосъдие

Провелата се преди дни визита на главния прокурор Сотир Цацаров, заместника му Иван Гешев и ръководителите на специалните служби във Вашингтон, където бяха приети и от ключов съветник при Съвета по национална сигурност на американския президент, както и очакванията след броени часове Европейската комисия да обяви край на продължилия 12 години исторически мониторинг над България в областта на правосъдието и вътрешния ред, породиха множество спекулации, а дори и откровена завист. Двете събития са логичен резултат от последователните и по дипломатично дискретни усилия, които ръководителят на държавното обвинение положи през изтичащия му скоро мандат да издигне прокуратурата на международната сцена.

Успехът на Цацаров всъщност е двоен. Защото той съумя да активизира международните контакти на българската прокуратура на фона на непрестанните опити за дискредитиране на институцията сред множество чуждестранни партньори. Заради това, напълно естествено, авторите на клеветническите кампании и доносите срещу ръководството на прокуратурата сега всячески да се опитват да неглижират демонстрираното от Вашингтон и Брюксел доверие към българското държавно обвинение.

Достатъчно е да си припомним, как в продължение на три години финансираните от укриващия се фараон Цветан Василев всевъзможни сайтове за фалшиви новини и наети манипулатори твърдяха, че Цацаров ще бъде застигнат от американския закон "Магнитски". Днес обаче Цацаров и Иван Гешев провеждат работни срещи в централата на ФБР на "Пенсилвания авеню" и са приети в Белия дом.

А само преди четири години, в последните дни на проваления си мандат като министър на правосъдието, Христо Иванов атакува Цацаров с фабрикуването на фалшивата новина, че Брюксел искал отстраняването му. Днес, когато Европейската комисия за трета поредна година ще отбележи съществения напредък на българската прокуратура в борбата с корупцията и ще препоръча отпадането на мониторинговия механизъм, Иванов отдавна е изгубил доверието на "международните фактори". Единственото, което му остава, е да достигне до следващия си провал, при който, в услуга на локални подсъдими играчи, истерично пробва да пречи на логичния избор на следващ главен прокурор.

Визитата на Цацаров и Гешев в САЩ (на заместник-главния прокурор тя бе втора за настоящата година) по категоричен начин изобличи внушенията на група свързани медии и техните собственици, които от години се опитваха да припишат наличието на "руска връзка" на ръководството на родното държавно обвинение. Само защото Цацаров се срещал в Москва и в София с ръководителя на руската прокуратура Юрий Чайка, а Гешев бил в Русия за участие в конференция по въпросите на борбата тероризма. Лъжата за "руската връзка" бе опровергана още преди месец, когато под ръководството на прокуратурата бяха извършени действия срещу опитите на отделни руски граждани за вмешателство в националните интереси на страната. Наличието на диалог между държавните обвинения на София и Москва по никакъв начин не попречи на издаването на забрана за влизане в страната на двама руски граждани, за които има данни, че са съдействали в опитите на Цветан Василев да избегне правосъдието.

Цацаров неведнъж е демонстрирал принципност в отношенията с чуждестранни представители. И това стана особено видимо, когато преди малко повече от година у нас пристигна тогавашният главен прокурор и министър на правосъдието на САЩ Джеф Сешънс. По същото време американското правосъдие бе поискало от България да екстрадира младия онлайн търговец Желяз Андреев по обвинение за търговия с авиационно оборудване с Иран, с възможност за използването му и за военни цели, т.е. в нарушаване на оръжейното ембарго. Андреев не само, че остана в България, но неотдавна международното му издирване официално бе отменено, а по думите на самия младеж, това е коствало много усилия на българските власти. В случая контактната институция, която е водила преговорите, е била именно прокуратурата, защото американските разследващи бяха поискали екстрадирането на Андреев и още няколко негови колеги именно от българските държавни обвинители.

Много бяха спекулациите и около активните отношения между Сотир Цацаров и неговия турски колега Мехмет Акарджа, с когото имат общо четири официални срещи. При едно от посещенията си в Турция главният прокурор се видя лично и с Реджеп Ердоган. В този тип междудържавни отношения няма никаква конспирация, най-малкото, защото във времена, в които Турция се явява последната преграда пред милионите мигранти, търсещи нов живот в Европа, интересът на страната изисква българските власти да са проактивни и да имат добър диалог със съседите. Фактът, че Турция изпълнява ангажиментите си и миграционният натиск по границата с България е почти нулев, показва смисъла на тези тесни контакти.

А само преди дни стана ясно, че именно по предложение на турската и българската прокуратура бе учреден Работен форум на главните обвинители на Балканските държави. Защото не е нужно да си експерт по сигурността, за да си наясно, че във времена, в които престъпността и тероризмът не познават граници, добрите контакти между разследващите ги органи имат ключово значение както за установяване на престъпници и терористи, но така също и за превенцията от тях. И тъкмо защото Цацаров е наясно с това, в рамките на мандата си той обърна внимание на сътрудничеството със страни, които са особено чувствителни на тема "Сигурност", като Израел и Китай. Както и с много други, като Виетнам и ОАЕ, с които по различни причини страната ни има традиционни или новоустановени отношения. Защото понякога една, на пръв поглед, рутинна спогодба между две държави може да се окаже ключова при решаването на казуси, които често попадат в графата "консулски въпроси", а всъщност се отнасят до конкретни човешки съдби и тези на техните близки и семейства.

През целия си мандат на главен прокурор Сотир Цацаров не спря да сътрудничи с европейските партньори на страната и с европейските институции, които по силата на общностното право имат специфични отношения с прокуратурата. И заради това бяха напълно логични неотдавнашните визити на Цацаров и Гешев в централата на Евроджъст в Хага и посещението им в Германия. И понеже преди да бъде избран за обвинител №1 през 2012 г. Сотир Цацаров бе съдия, важно е да се отбележи разговорът му с председателя на Федералния Върховен съд на Германия Бетина Лимперг. Още повече, че тази среща със сигурност е предизвикала завист из нечии кабинети в Съдебната палата у нас.

А ако за някого е изненадващо, че докато бе обект на всевъзможни атаки, насочени срещу независимостта на прокуратурата, изпълнявайки основните си задължения, сред които осигуряването на възможност за професионална работа на разследващите, нейният ръководител е успял да издигне държавното обвинение и на международната сцена, то вероятно не се е запознал с професионалната биография на главния прокурор. А от нея става ясно, че още като председател на Окръжния съд в Пловдив Сотир Цацаров е бил наясно, че успешното правосъдие на 21-ви век е невъзможно без успешно международно сътрудничество.

Що се отнася до конкретните резултати – без да броим решенията по казуси, като този с Желяз Андреев или Гергана Червенкова, светкавичния арест на изверга Северин в Германия и връщането му у нас броени часове след жестоко убийство на Виктория в Русе, отвъд дори историческия край на мониторинга на ЕК над българското правосъдие, то има и много други примери, засягащи отделни човешки съдби, в които Цацаров е постигнал позитивни резултати с "тиха дипломация". Поради естеството на информацията, с която един главен прокурор борави, те остават между кориците на секретните папки, но признанието за държавното обвинение, постигнато в последните седем години, е нужната основа, върху която българската прокуратура стъпва със самочувствие на уважаван и равностоен партньор на международната сцена.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения