Как Чехословакия шпионираше Тръмп

Бившата соцдържава прави това в края на 80-те, подпомагана от бащата на Ивана Тръмп

„Един много различен свят“ – вътрешен поглед върху тайните на чешките шпионски операции

Комунистическата разузнавателна служба в Прага засили шпионската си кампания срещу Доналд Тръмп в края на 80-те години, като се целеше да получи информация за "висшите ешелони на американското правителство", разкриват архивните файлове, които свидетелстват за дейността на бившите шпиони от времето на Студената война.

Държавната сигурност на Чехословакия извършвала дългосрочна шпионска мисия срещу Тръмп след брака му през 1977 г. с неговата първа съпруга Ивана Зелничкова. Операцията тръгва от Злин, провинциален град в югозападна Чехословакия, където се е родила и израснала Зелничкова.

Бащата на Ивана, Милош Зелничек, редовно информира местния офис на ДС за посещенията на дъщеря му от САЩ и за кариерата на неговия известен зет в Ню Йорк. Зелничек е класифициран като "конспиративен" информатор. Неговите отношения с ДС продължават до края на комунистическия режим.

Новите архивни записи, получени от „Гардиън“ и от чешкото списание Respekt, показват нарастващия интерес на ДС към Тръмп след президентски избори през 1988 г., спечелени от Джордж Уокър Буш. Първо управление на ДС, което отговаря за чуждестранния шпионаж, се стреми да "задълбочи" своята дейност, отнасяща се за Тръмп.

Бившият служител на ДС, Властимил Данек, е намерен в село Задни Арнощов, където живее като пенсионер. Той потвърждава за операцията около Тръмп. За първи път тази тема придобива публичност, а думите му са: "Тръмп беше много интересен човек за нас. Беше бизнесмен, с много контакти, дори и в американската политика. Ние се фокусирахме върху него, знаейки че е влиятелен. Имахме информация, че иска да стане президент в бъдеще”.

Данек споделя, че и неговите старши колеги от централата на ДС в Прага, също са следели събитията около Тръмп. "Не само ние му обърнахме внимание. Първият отдел на ДС също се интересуваше от него. Не знам дали Първо управление споделяше информацията за Тръмп с КГБ. Не мога да потвърдя или да отрека". И добавя: "Не искам да ви казвам повече подробности. Това е минало, което бих искал да забравя. Не искам да имам никакви проблеми“.

Архивите не казват дали Съветският съюз е поръчал или формирал десетгодишната операция на ДС за Тръмп. Чехословашки шпиони обаче редовно споделят тайните си с колегите от КГБ. Службите за сигурност на Москва имат голям офис за свръзка в Прага. Много служители на ДС работят директно за КГБ и са известни като "приятелите".

През лятото на 1987 г. Доналд и Ивана Тръмп посещават Москва и Ленинград след лична покана от съветския посланик във Вашингтон Юрий Дубинин. Пътуването им е организирано от Intourist, руска туристическа агенция, която също работи под прикритие за КГБ. Скоро след завръщането си от Москва Тръмп съобщава, че смята да се кандидатира за президент, но това му начинание не успява да се осъществи.

През октомври 1988 г. в навечерието на изборите в САЩ Ивана Тръмп посещава своите родители в Злин, известен по това време като Готвалдов. Според архивите тя "уверено" прогнозира победата на Буш пред баща си, а той на свой ред предава това на местните служители на ДС. "Резултатът от изборите потвърди достоверността на тази информация", документира това със щемпел „секретно” старши агентът на ДС, лейтенант Петър Сури на 23 януари 1989 г. Прогнозата е "от най-висшите ешелони на властта в САЩ". Ивана е "не само известен гражданин на САЩ", но се движи и в "най-висшите политически кръгове", уточнява Сури.

Сури изброява редица "опорни точки", които трябва да се следят. Те включват и оставането в "конспиративен контакт" със Зелничек. Стремежът на ДС е да получава повече информация за външната политика, политиците и икономиката на САЩ плюс "дейността на американските разузнавателни служби".

Сури, който е бил заместник-началник на местната ДС, все още живее в Злин. "Да, аз написах този файл", казва той и говори за това публично за първи път. "Тръмп беше богат бизнесмен и беше интересен за нас. Но аз не работих върху него, а моите колеги. Първи отдел на ДС се фокусира върху него. Но не знам подробности”.

Коментарите на бившите офицери на ДС показват, че Москва и Прага са били силно заинтересовани от Тръмп в края на Студената война. Агенциите за шпионаж в двете социалистически столици отбелязват нарастващите политически амбиции на Тръмп и се опитват да експлоатират неговите брачни и семейни връзки и ги използват като динамичен разузнавателен канал.

Размахът на шпионската операция на Москва около Тръмп е неизвестен. Няма публични документи. Не е ясно кога КГБ е започнала да води досие за бъдещия президент. Около 60 000 документа на ДС са разсекретени в Прага в средата на 90-те години. След рухването на комунизма обаче ДС унищожава повечето от записите.

Но тайните паметни бележки, водени от шефа на КГБ Владимир Крючков в средата на 80-те, разкриват, че той остро критикува своите офицери заради това, че не успяват да се сприятеляват с американци от най-висок ранг. Крючков разпространява поверителен персонален въпросник до ръководителите на задграничните офиси на КГБ, като посочва на кои слабости трябва да се акцентира.

Според инструкциите, изтекли към британското разузнаване от отстъпника на КГБ Олег Гордиевски, те включват: корупция, суета, нарцисизъм, брачна изневяра и лоши аналитични умения. КГБ трябва да се фокусира върху личности, които са мобилни в бизнеса и политиката, особено ако са американци.

(Превод за „Труд“ Павел Павлов)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения