Калина Митева: Евгений Онегин ме спаси

Красавицата, спечелила титлата „Мис Свят България 2018“, заминава на световния финал в Китай

- Калина, запознай ни със себе си.

- На 19 години съм, от София, висока съм 175 сантиметра. Тази година завърших средното си образование в училището към руското посолство. Имам руски корени, едната ми баба е рускиня. Знам добре английски. Започнах да уча и испански, но съм на много начинаещо ниво. Сега в университета ще го изучавам по-обстойно.

- Какво ще следваш?

- Интернешънъл бизнес мениджмънт във Висшето училище по мениджмънт в София. Избрах го, защото си партнира с университета Кардиф Метрополитън и се получава и английска диплома. Имах колебания дали да не замина в чужбина, но реших, че е по-добре да взема бакалавърското ниво тук.

- Как минаха преди това матурите?

- Аз нямах матури. В нашето училище се учи по руска програма по петобалната система. Имахме задължителен държавен изпит по руски и по математика. По математика изкарах петица, по руски – четворка, но все пак уча езика само от четири години. Преди това бях в нормално българско училище, след това реших, че е време да науча руски и започнах от нулата. Доволна съм, защото този език се говори в целия свят, както и английският. Реших да уча и испански, защото това е третият най-разпространен език.

- С какво искаш да се занимаваш след като завършиш?

- Честно казано, все още не знам. Накъдето ме отвее вятърът. Мисля да уча магистратура някъде в чужбина, най-вероятно в Англия. Обмислям го все още, разглеждам университети, но има време. Ще се занимавам с бизнес, разбира се.

- А модата къде остава?

- Продължава паралелно. От година и половина съм модел на „Ивет фешън“. Първото ми ревю беше на Софийската седмица на модата през пролетта на 2017 г. Току-що бях започнала и много се притеснявах, освен това обувките ми бяха два номера по-малки. След като минах подиума, си казах, че не е толкова трудно и трябва да ходя по-уверено, с хъс и желание да правя нещата.

- Как поддържаш перфектни мерки?

- Те трябва да бъдат 90-60-90 и да ги поддържаш постоянно, защото едно момиче, ако е прекалено слабо, не е красиво. Тялото трябва да е стегнато, дори да се виждат малко мускули. Анорексичките вече не са на мода, даже напоследък има много момичета, които са по-пълни, но са красиво пълни. Когато мога, ходя на фитнес, но покрай завършването на училище тази година нямах много свободно време. Цялото семейство караме ски, обичаме да ходим в Пампорово. Старая се да се храня здравословно. Не се лишавам от нищо. Мога да издържа дълго без храна, но не виждам смисъл да го правя. Много държа на закуската, за мене тя е най-важната. През лятото наблягам на салати и морски продукти. В момента съм голяма фенка на авокадото – мога да го ям с дни.

- Можеш ли да готвиш нещо или на 19 години още ти е рано?

- Семейството ми има ресторантьорски бизнес, така че мога да си приготвям разни неща. Но тъй като живея с родителите си, това сега го прави мама, а аз й помагам.

- Би ли се захванала със семейния бизнес един ден?

- Да, работила съм в ресторанта като по-малка и всяка година гледам поне по един-два месеца да помагам или да работя някъде другаде, за да си изкарам свои пари.

- Планове за по-близкото бъдеще?

- Решила съм тази година да се запиша на танци. Аз съм играла 10 години народни танци в читалище „Димитър Динев“, пътували сме по турнета, имаме много победи, но в осми клас се отдадох изцяло на учене, защото не знаех нито дума руски. Това беше голямо предизвикателство за мен. Всички учители, охраната, даже чистачките бяха руснаци и просто няма как да говориш на български. Съучениците също ми помагаха и съм им много благодарна, поправяха ме, когато бърках. Мога да кажа, че на изпитите се справих по-добре от доста руснаци.

 

Над 700 семейства у нас обучават децата си вкъщи

Никой родител не може да провали чедото си така, както държавното, дотирано с данъци училище, убеден е председателят на Асоциацията за домашно образование

- Г-н Порумбачанов, имате ли точни данни каква част от българските деца се обучават у дома?

- Данните ми със сигурност не са точни, именно защото домашните ученици в България нарастват твърде експлозивно и няма физическа възможност да познавам толкова много хора. Всяка година се запознавам с нови и нови семейства, които са решили да образоват децата си в дома. Мога със сигурност да кажа, че са повече от 700... навярно доста повече.

- Нека сравним домашното образование в България и по света. Къде сме ние спрямо развитите страни в това отношение?

- Ние сме в началото на завръщането ни към тази традиционна форма на образование. Домашното образование е съществувало винаги в историята на човечеството, но както на много места по света, така и в България е било почти забравено за последните 150 години. Разбира се, има какво да се свърши у нас. За разлика от САЩ и Русия, където вече има множество образователни програми за деца, които учат в домовете си, тук тепърва се разработват. В България има и сериозна политическа опозиция спрямо домашното образование (за разлика от горепосочените две страни, където има солидна политическа подкрепа), която за съжаление не е никак конструктивна – дължи се преди всичко на невежество, тесногръдие и страх. Страх, че родителите могат да възпитават и образоват децата си по-добре и далеч по-адекватно от стереотипите, приети в конвенционалната система. За нас остава неприятното заключение, че нетърпящата конкуренция в сферата на образованието държава има интерес от това да упражнява контрол над децата ни по отношение формирането им като личности. Казано просто, посттоталитарните ни политици, с тоталитарни корени, се страхуват от хора, които мислят свободно.

- Каква е основната причина родителите у нас да избират този тип обучение?

- Причините са комплексни и трудно може да се определи една измежду всички, като основна. Едва ли за някого са тайна всички проблеми на държавното образование, като липса на индивидуален подход в обучението, съобразен с дарбите и потенциала на всяко дете, драматично изоставане на образователните методи от научните тенденции в съвременния свят, липса на пряка връзка между нуждите на трудовия пазар и подготовката на децата за реалния живот и т.н. Все пак, дори да съберем всички недостатъци на конвенционалното образование, те не биха имали никакво значение, ако родителите не ги осъзнават и не пожелаят да потърсят алтернативи за образованието на децата си. Значи, все пак можем да отличим една причина като главна – желанието на родителите да дадат възможно най-добрата подготовка и екипировка на децата си за живота, който им предстои.

- Заедно със съпругата ми не пожелахме да делегираме права на една морално деградирала система, изпълнена с насилие, липса на чувствителност към малките хора и затънала в бюрокрация и фалш, да формира характера на децата ни. Понеже ходенето на училище не е свързано първостепенно и само с придобиване на знания. Ходенето на училище изгражда характера, същността на децата ни като индивиди. Крайният продукт не ни харесва, така че решението за нас бе просто.

- С какви трудности се сблъсквате най-често?

- Трудностите могат да са вътре в дома и извън него. Държа да подчертая обаче, че трудностите не са непременно нещо лошо, напротив, те ни помагат да сверим часовниците си и да направим бързи и адекватни промени, нещо, което не е възможно за тромавата система на държавата. Вътре в дома трудностите са свързани с дефектите в собствените ни характери. Да си постоянно заедно с децата си и те с теб, означава да няма нищо скрито между нас. Виждаме ясно какво можем и какво не, което ни дава мотив да търсим и да намираме решения, за да подобряваме резултатите си, самите ние да ставаме по-добри човеци. Проблемите извън дома, от друга страна, са свързани преди всичко с изумително неадекватната политика на държавата към семействата, които практикуват домашно образование. Чиновниците са безкрайно праволинейни и работят стъпили на предпоставката, че децата са собственост на държавата. Семействата, обучаващи децата си в домовете, трябва да бъдат насърчавани и хвалени за своите решения, но вместо това те са буквално репресирани заради отговорното си решение да образоват и възпитават децата си. Да не говорим за незаконните действия на държавата, свързани с Решение 373 и Постановление 100 на МС. Екипи за обхват, по модел на най-тоталитарните режими в света, обикалят домовете на родителите и буквално ги заплашват, че ще им отнемат децата, ако те не бъдат записани в държавно училище. Истински позор за демократична държава в XXI век.

 

* Зейнеб се фука с годежен пръстен

* Австрийско радио върти новото парче на Азис

* Алекс и Дани Петканови стават сватовници

* Къванч Татлъту и Тюба Бююкюстюн - в звезден тандем

Гледаме ги в "Искрите на отмъщението" по bTV

* Ралица Чолакова – една българска цигулка в Сената на Канада

Дамата е удостоена с орден от рицарите на „Свети Лазар“ за изключителни достижения за развитието на музиката и културата в страната

ТЕЗИ И ДРУГИ ЧЕТИВА - В "ЖЪЛТ ТРУД" ОТ 19 СЕПТЕМВРИ!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл