Калин Митрев - Вечният представител

Името на Калин Митрев, който е съпруг на ръководителката на ЮНЕСКО Ирина Бокова, изплува в мащабна схема за пране на пари и подкупване на политици, ръководена от правителството на Азербайджан. Операцията, при която 2,9 милиарда долара били изпрани през четири компании, регистрирани във Великобритания, разкри британският „Гардиън”, френският „Монд” и още осем издания. Митрев е финансист и от миналата година за трети път е представител на България в Съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие (EБВР).

Въпреки че има дълъг опит и на международната, и на вътрешната икономическа сцена, през годините Калин Митрев някак си успява да стои в сянка от хорския интерес и в същото време да директорства. Роден е през 1952 година в Перник. Корените на баща му Траян Митрев са от местното село Дивотино, където и до днес Калин Митрев поддържа семейна вила, а според информации от пернишки сайтове, двамата с Ирина Бокова често си почиват там, когато са в България. От репортажни дописки за тях става ясно, че били много общителни хора и не проявявали високомерие с местните, когато са в Дивотино, въпреки високите си международни постове.

Митрев е възпитаник на Френска езикова гимназия в София, а през 70-те години на миналия век продължава образованието си в Московския държавен институт за международни отношения. Специализирал е в САЩ в областта на фондовите пазари. По-късно започва работа в Министерство на външните работи, а след падането на Тодор Живков заема ключови за държавата и икономиката постове. И до днес старото поколение икономисти го наричат един от идеолозите на масовата приватизация.

И не случайно – именно Митрев е изпълнителен директор на Центъра за масова приватизация по време на еднопартийния кабинет на БСП (1995-1997 г.) начело с лидера Жан Виденов, довел страната до икономическа катастрофа, хлебна криза и крах на банковия сектор.

През периода 1995-1996 г., както и по-късно през 2002-2003 г., Митрев е член на Съвета на директорите на “Българска фондова борса – София” АД (до 1996 г. “Първа българска фондова борса” АД).

В края на управлението на Жан Виденов през 1996 година Калоян Митрев е изпратен в Европейската банка за възстановяване и развитие, откъдето е освободен през 1997 година от кабинета Костов. При кабинета Сакскобургготски през 2002 година той повторно е изпратен в ЕБВР, като остава на пост там и при тройната коалиция (кабинета Станишев 2005-2009 г.). Отзован е оттам при първия кабинет на Бойко Борисов, който през 2016 година за трети път го връща на ръководната длъжност, която му дава привилегията да заема позицията на алтepнaтивeн диpeктop в cъвмecтния oфиc нa Пoлшa, Бългapия и Aлбaния в мeждyнapoднaтa финaнcoвa инcтитyция.

В партийните среди не е тайна, че Калин Митрев е на сериозна почит в столетницата и преди, и след 1989 година. Нещо повече - веднага след парламентарните избори през 2005-а година името на Митрев бе обсъждано сред социалистите като евентуален кандидат за министър-председател при експертен тип правителство.

Може би логично идва и информацията, че Калин Митрев е бил сътрудник на тоталитарните комунистически служби. През 2001 година неговото агентурно минало беше разкрито при проверката на Министерския съвет от тогавашната Комисия “Андреев” в качеството му на изпълнителен директор на Центъра за масова приватизация. Оказа се, че Митрев е бил нещатен сътрудник на Първо главно управление (външно разузнаване) на Държавна сигурност в периода 1980-1985 г. и е използван за събиране на информация за чужденци под псевдонима “Симеонов”. Досието му е запазено и от него става ясно, че са налични документи за получено възнаграждение от страна на секретния сътрудник, както и отчетени от ръководили го щатни служители.

 

Азербайджанска афера

След като в медиите буквално гръмна разследването, че представители на азербайджанския елит са превели милиарди долари към европейски политици за закупуването на луксозни стоки и пране на пари, стана ясно, че от Азербайджан са направени над 16 хил. тайни плащания от 2012 до 2014 г. Някои от тези средства са преведени, за да се изгладят критиките към президента Илхам Алиев и да се популяризира позитивния имидж на богатата на петрол страна. До Калин Митрев по схемата, според The Guardian, са достигнали осем превода на обща стойност 425 хил. евро. Пред изданието той заявил, че е декларирал всичко надлежно и си е платил данъците за тези пари в данъчната служба в България. Дали това е така ще кажат само българските власти.

 

За него

Способен човек, това е пропаганда

Познавам го бегло. Мога отговорно да заявя, че е способен човек, въпреки че през годините основните ни виждания за икономиката са се разминавали. Цялата работа с тази т.нар. “Азербайджанска перачница” и замесването на неговото име обаче ми се струва плод на добре подготвен пропаганден глас. Между впрочем, британският вестник Guardian е майстор на спорта в това отношение.

Емил Хърсев, финансист

 

Не вярвам да е направил нещо нередно

Калин Митрев е голям експерт, смело мога да го заявя. Работили сме заедно с него по няколко инвестиционни проекта през 90-те години на миналия век и мнението ми за високия му професионализъм се базира на личните ми впечатления от тогава. Не вярвам да е направил нещо нередно. Това е отговорът ми относно информациите, че има нещо общо с нечисти финансови схеми.

Владимир Каролев, финансист

 

Няма дим без огън

Познавам го бегло от професионалните ни срещи през годините и не мога да кажа нито нещо хвалебствено за него, нито нещо лошо. Като етнически арменец обаче смятам, че всички тези информации за съмнителните методи на финансиране, прилагани от страна на Азербайджан, са присъщи на политиките в тази страна. Дали вярвам на информациите не мога да кажа, но знаете какво казва народът – няма дим без огън.

Проф. д-р Гарабед Минасян, Институт за икономически изследвания при БАН

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети