Калканът удари 35 лева за килограм

Жива писия по 15 лв. пуснаха на пазара във Варна

5,50 лв./кг струва прясната кая

Рекордна цена стигна калканът на борсата във Варна. Рибата е охладена, защото последните законни количества са уловени преди празниците.

Рекордна цена – 35 лв. за килограм, стигна калканът на борсата във Варна. Рибата е охладена, защото последните законни количества са уловени преди празниците, коментираха търговци.

Сергиите са заредени с жива писия, която се харчи по 15 лв./кг. Хищната писия допреди десетина години се считаше за изчезнал вид, но от няколко зими отново се появи по Северното Черноморие.

5,50 лв. струва току що уловената кая, но количествата са бутикови, показва проверка на “Труд”. Редом с малкото прясна морска риба се предлагат охладена вносна трицона за 3 лв., турски лаврак за 13 лв., замразена норвежка скумрия за 5,50 лв., замразен черноморски паламуд за 8-9 лв. или осолен за 12 лв./кг. На всеки щанд има и богат асортимент от речни риби. Живите шарани струват 7 лв., а толстолобът - 4 лв. Намира се и сом за 12 лв., но най-много се търси живата таранка, която е и най-евтина - 3 лв. килото.

На рибната борса в Бургас няма черноморска риба. Само сладководна - щука и таранка, които вървят по 3-4 лева килограма. На сергиите е и солената риба - веян паламуд и скумрия - по 12 лева килограма, както и маринован чернокоп - по 8-9 лева кутията, в зависимост от грамажа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България