Калоян Паргов пред успели българи в Лондон: Промяната в България е неизбежна, вие сте нашият допълнителен потенциал

Лидерът на БСП - София очерта алтернативата за страната ни в доклад по време на конференция, организирана от "Милениум клуб България"

Допълнителният потенциал на нацията са именно успелите българи извън пределите на родината ни. Имам предвид стотиците хиляди добре образовани наши сънародници, които градят кариери в големи компании по целия свят. Това заяви лидерът на БСП - София Калоян Паргов пред участниците в конференцията "От комунизъм към капитализъм: Има ли край на прехода в Източна Европа?", организирана от "Милениум клуб България" в Лондон, съобщиха от столичната структура на социалистическата партия.

Форумът, който се проведе в Oxford and Cambridge Club, беше част от кампанията "Краят на прехода" на сдружението на младите българи в чужбина, родени след 1981 г., а в него участие взе и принц Кирил Сакскобургготски. На конференцията Калоян Паргов изнесе доклад, в който направи преглед на политическото и икономическото състояние на България по време на прехода и очерта алтернативата за страната ни. Освен това, на форума в Лондон той представи и философията на "Визия за България" на БСП.

"Страната ни отчайващо се нуждае от промяна и това е съвсем очевиден факт, заяви лидерът на БСП - София пред участниците в конференцията. - Промяната е неизбежна. Тя трябва да бъде решителна, задълбочена и отговорна. Това е нашият дълг към идните поколения".

Според Калоян Паргов, страната ни трябва да има ясни национални цели и приоритети, постигнати на базата на обществен консенсус. "В последните 10 години най-големият проблем в България е липсата на стратегия, заяви той. - Този проблем доведе до криза в развитието на държавата. Страната ни няма ясни стратегически цели, които да са подкрепени от обществото. Съответно няма как да има и определени приоритети за постигане на тези цели. Последните стратегически цели, които обединиха нацията и обществото бяха приемането ни в НАТО и ЕС. Разбира се, доколкото е възможно да ги наречем "цели". Защото приемането на България в НАТО и ЕС е по-скоро възможност, инструмент за постигане на цели".

Лидерът на БСП - София беше категоричен, че България се нуждае от експертно правителство на националното съгласие, еднакво отдалечено от всички партии, което да започне болезнените, но нетърпящи отлагане реформи. "Бюджетният излишък в страната трябва да бъде насочен и изразходван с решение на Народното събрание, прието с квалифицирано мнозинство от две трети в най-необходимите направления, посочи той в доклада си. - Трябва да бъде проведена финансова и административна децентрализация. Да бъде извършена коренна промяна във всяка система като по ключови за обществото въпроси бъде въведено квалифицирано мнозинство от две трети при взимане на решенията на Народното събрание. Трябва също така да бъде допусната индивидуалната жалба пред Конституционния съд".

Калоян Паргов говори и за наложително провеждане на цялостна административна реформа в институциите. "Незабавно трябва да започне и поетапно да бъде редуциран съставът на съществуващите административни институции, структури и служители на бюджетна издръжка, каза той. - Освен извършването на цялостна административна реформа, трябва да бъдат закрити и преобразувани разрешителните лицензионни и регистрационни режими, както и да бъдат въведени принципите на мълчаливото съгласие и на персоналната отговорност на длъжностните лица. Трябва да бъде проведена реална съдебна реформа и да бъдат въведени механизми и текущ граждански контрол над дейността на Висшия съдебен съвет и над отчетността на административните ръководители в съдилищата и прокуратурата".

Всички теми и въпроси, по които председателят на столичните социалисти говори на конференцията в Лондон намират място във "Визия за България". Платформата, която БСП изработи, вече се представя и обсъжда с гражданите на различни форуми. "Нашата стратегия за развитие на страната засяга и укрепването и развитието на ролята и мястото на България в НАТО и ЕС. Засяга също така въпросите за националната сигурност, за обществения ред и сигурността на гражданите, както и отбраната", коментира още Калоян Паргов.

Лидерът на столичните социалисти посочи, че на фона на всички тези изброени факти, в момента най-голямата партия от управляващата коалиция ГЕРБ налага в държавата мантрата за собствената си безалтернативност, за най-малкото зло за държавата. "На фона на неприемането на България в Шенген, където по думите на Цветан Цветанов тя трябваше да бъде приета още през 2010 г., на фона на непреставащия мониторинг върху съдебната система в държавата от страна на Брюксел, на фона на тоталния срив на чуждестранните инвестиции, на фона на фалита на четвъртата по големина банка, на застрахователно дружество и на цъкащи бомби във финансовия сектор, ГЕРБ няма как да е най-малкото зло, категоричен беше Калоян Паргов. - И далеч не е без алтернатива. Предвид изредените факти, на практика всяка възможна алтернатива изглежда по-добра".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика