Калфин: Ако България излъчи председател на ЕК, това ще бъде голям плюс за страната ни

Бившият външен министър Ивайло Калфин прогнозира, че заради фрагментирането на ЕП предстоят сложни преговори за председател на ЕП и ЕК. Той изрази мнение, че водещите кандидати няма да бъдат основните за председател на ЕК. Според него е възможно Манфред Вебер да бъде избран за председател на Европейския парламент.

Ивайло Калфин обясни, че теоретично е възможно Кристалина Георгиева да заеме поста на председател на ЕК. „тя има опит в ЕК, от два мандата, с два различни портфейла, но има висок авторитет. Възможно е да се търсят компромисни варианти, но днес видях остро опровержение от ГЕРБ, че те си имат комисар и това е г-жа Неделчева и надали е склонен да обсъжда Кристалина Георгиева. Теоретично е възможно. Ако България може да излъчи председател на ЕК, това ще бъде голям плюс за държавата. От национална гледна точка целият този процес на преговори има важни няколко неща. Предполагам, че българският премиер има в папката си първо българският комисар какъв пост ще получи, за да даде подкрепата си и ако имаме други важни теми. Сега е моментът, в който се водят много интересни преговори”, обясни той.

Според него през есента ще бъде ясен съставът на новата ЕК.

Ако Мария Габриел стане еврокомисар, няма да може да остане евродепутат, обясни той. „Но по-скоро сега ще стане обратното – г-жа Габриел ще си подаде оставката като комисар и ще се закълне като евродепутат и след това, ако и когато стане комисар, ще освободи следващото място”, добави Калфин.

Brexit и настъплението на националистите събудиха европейските граждани да запазят ЕС като съюз и да го променят като основни играчи, коментира още Калфин във връзка с високата избирателна активност в Европа на изборите за нови евродепутати.

„Страхът е много силен мотиватор за участие в избори и според мен подейства”, добави той.

„Резултатът от европейските избори е ясно показан. Статуквото – ЕНП и Социалдемократи, намаляват с около 40 депутати и сега, за да се търси мнозинство, ще има нужда те да търсят подкрепа. Малко са антиевропейците и надали ще бъдат решаващ фактор в следващия парламент, каквито опасения имаше, но трябва да се търси съгласие със Зелени, либерали, така че очаквам много повече преговори, което не е лошо за страни като България”, обясни още Ивайло Калфин.

Калфин коментира и корупционния скандал в Австрия: „Скандалът е чисто корупционен и свързан с плащане на големи суми и ангажимент към чужда страна, в случая към Русия, което надали има отношение към ЕС. По-скоро това ще намали резултата на „Алтернатива за Германия” в Германия, защото са две много близки партии с партията на Щрахе. Така че единственото, което се случва е, че Австрия в най-неподходящия за себе си период, влиза в цикъл на избори, което означава, че няма да имат инструментите да защитят добра позиция за Австрия”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика