Калфин: Най-лошото за един пенсионен модел е той да се променя често

В двете области, в които работих се случиха много неща. От тази година промените в пенсиите се промениха и хората трудно вярват. Има формула, по която се изчисляват на всеки човек пенсиите, стаж, осигуряване и други. Относително е дали от НОИ ще се намалят с 20% пенсиите, защото за всеки е индивидуално. Това, което може да се случи е ако даден човек взима 100 лева пенсия, от НОИ ще ги намалят до 80 и другите ще се получават от частен фонд, каза бившият вицепремиер Ивайло Калфин по Канал 3.

Всяка финансова институция трябва да се регулира от някъде. Както в банките ви взимат такси, така се взимат и такива на пенсионните фондове. В момента, в който дойде момента за пенсиониране, ако парите са много малко, ще се платят на веднъж. Ако те са над 15% от пенсията, изчислени от продължителността на живота, например 15 години, това означава, че пенсионните фондове го изчисляват на база месеците, за да може да се кажа по колко допълнително ще се изплаща. Ако е обаче под 15 години, пенсионния фонд ще каже да се избере за колко години и по каква вноска да се превеждат. За съжаление много малко хора ще имат доживотни възнаграждения. Тези, които са осигурявани на максимална сума, ще взимат повече пари, но те ще бъдат много малко, каза още той.

Навсякъде по-света най-лошото за един пенсионен модел е той да се променя често.Важното е, че всеки може да избере къде да се осигурява. Дали изцяло в НОИ, може да бъде решено до 5 години преди да се пенсионира. Като започнат да изплащат фондовете ще се види дали този модел работи добре. При всички случаи трябва да има информация. Успяхме да дадем право на избор , заяви Калфин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България