Калфин: ОЛАФ трябва да работи заедно с европейския прокурор

Най-късно в началото на май ще знаем кой ще оглави Европейската служба за борба с измамите с евросредства ОЛАФ. В престижното състезание за нов генерален директор на институцията, започнало със 70 кандидати за поста, на финалната права остават четирима, сред които е Ивайло Калфин, бивш вицепремиер, социален министър, както и бивш външен министър.

До момента са минали осем кръга от процедурата. Двама от кандидатите – френският и германският, са експерти, а Калфин и финландският кандидат са с политически бекграунд в биографията си. Досегашните двама директори на ОЛАФ са били прокурори. Процедурата е сложна, защото постът е важен и чувствителен, коментира в предаването Ивайло Калфин пред БНР. Той обясни мотивацията си да се кандидатира за поста с натрупания многостранен опит и детайлните си познания за европейския бюджет.

„Аз съм работил много активно по него като министър, като евродепутат, когато бях докладчик и един от главните преговарящи за този седемгодишен бюджет, който е в момента. Управлявал съм европейски средства – Европейския социален фонд в МТСП. Имам поглед от много различни страни, което дава моя уникален опит, свързан с европейския бюджет. Това, което нямам, е опит в разследванията.“, коментира Калфин.

Той акцентира върху темата как ОЛАФ ще се съчетае с новата позиция на европейската прокуратура. По думите му, ЕС засилва възможността си да разследва и наказва престъпления.

„България подкрепя създаването на такава позиция на европейски прокурор. Той ще има много повече сила от ОЛАФ, ще може да внася обвинения за злоупотреби директно в съда. В момента ОЛАФ когато констатира проблеми прави националните законодателства отказват да се занимават, други 20 отпадат в хода на разследването. Сега вече европейският прокурор ще може да влезе директно в съда с доказателствата. Така че ЕС засилва възможността си да разследва и наказва престъпления. Тук ролята на ОЛАФ трябва да се промени. Тази институция трябва да работи заедно с европейския прокурор.“, заяви Ивайло Калфин.

Проблем е, че 20 от страните-членки са подкрепили европейския прокурор, което значи, че той няма да работи във всички страни-членки, което пък значи, че ОЛАФ в тези страни ще продължи да упражнява сегашните си функции, подчерта Калфин. Той определи като много важно и е част от бюджетния процес преструктурирането на управлението на контрола върху европейските пари и посочи, че трябва да се даде увереност, че тези средства ще се харчат както трябва:

"Европейските данъкоплатци особено от страните, които са нетни платци в евробюджета са доста скептични, нервни. Има страни, които отсега казват, че не искат да се компенсира с допълнителни вноски излизането на Великобритания. Бюджетът на Европа винаги е недостатъчен за политическите й амбиции. В този смисъл контролът върху използването на средствата – не заради Брекзит, а заради необходимостта да се използват ефективно тези средства, които не са много – те са 1% от икономиката, те са 45-50 пъти по-малки от националните бюджети, това е основание да се даде увереност на данъкоплатците, че тези пари поне отиват в политиките, в които са заложени, а не изтичат по пътя на различни схеми.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България