Калфин: Трябва да се увеличат всички пенсии, а не само най-ниските

рябва да се увеличат всички пенсии, а не само най-ниските. Това е позицията на бившия социален министър Ивайло Калфин. В студиото на „Лице в лице” той отбеляза, че подобен ход би означавал вдигане на субсидията и вдигане на вноските.

Това е инвестиция, защото така хората с ниски доходи купуват повече и в бюджета се връща ДДС, подчерта Калфин.

Той пресметна, че исканото от Патриотичния фронт вдигане на максималната пенсия за прослужено време до 300 лв. би струвало точно толкова, колкото преизчисляване на всички пенсии с 15%. Подобна индексация би била по-справедлива, смята политикът от АБВ.

Ексминистърът коментира, че е доволен от работата си като социален министър, но кабинетът „Борисов 2” не е показал такива успехи в други сфери и затова съпартиецът му Георги Първанов е в правото си да определя правителството като слабо.

вайло Калфин посочи, че е трябвало много по-рано президентът Росен Плевнелиев да назначи служебно правителство. “От една страна разбирам г-н Плевнелиев, че едно коледно правителство, което да управлява по празниците, щеше да е прецедент (…) Нещата се забързаха през последните 2-3 дни, един месец не се случваше нищо”, посочи Калфин.

Той разкритикува и липсата на действия по темата с новия български еврокомисар. Калфин посочи, че след разговори с членове на ЕК и с партийни лидери в Брюксел е разбрал, че всяко забавяне намалява шансовете ни за значим ресор в комисията. По повод информациите, че се е предлагал за поста, той коментира: „За съжаление финансовите проблеми карат някои журналисти да правят какво ли не за дребни суми”.

Бившият социален министър посочи, че той и други знакови лица от АБВ ще отстъпят ръководните постове в партията на по-млади хора, но ще останат членове и няма да напускат политиката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика