Камарата на представителите в САЩ осъди изтеглянето на американските войски от Сирия

Законодатели в САЩ изразиха загриженост от липса на информация за случващото се в Сирия. По-рано Камарата на представителите осъди с огромно мнозинство решението на президента Тръмп за изтегляне на американски войски от североизточна Сирия.

Въпреки различията си по течащата процедура по импийчмънт, демократи и републиканци се обединиха срещу Тръмп по въпроса за Сирия. Резолюцията приета с 354 „за“ и 60 „против“ е в опозиция на изтеглянето на военните, призовава Турция да спре операцията си, Съединените Щати да защитят кюрдите и Белия Дом да представи ясен план за справяне с групировката Ислямска Държава.

Президентът, от своя страна, определи решението си като „блестящо“ от стратегическа гледна точка и каза, че случващото се в Сирия не е проблем на Америка.

Негови съпартийци категорично не са съгласни. Сенаторът Линзи Греъм коментира, че и преди атентатите от 11 септември Америка не е мислила, че Близкия изток е американски проблем. Греъм заяви, че решението на Тръмп ще помогне за завръщането на т.нар. Ислямска държава. Други посочиха, че с постъпката си, президентът е изоставил стратегически партньор. Сенатор Рой Блънт каза, че за разлика от турския президент, кюрдите са били надеждни партньори.

Тревога във Вашингтон породи и липсата на информация за военните действия в Сирия.

Високопоставени лица, цитирани от АП, казват, че заради изтеглянето на американските войски, не се знае какво се случва в района, в който има задържани, свързани с групировката "Ислямска държава", информира БНР. Смята се, че ангажираността на кюрдските сили с ответни действия на турската офанзива, остава задържаните без достатъчна охрана. Според източниците на АП, обаче, малък брой са успели да избягат.

Междувременно, по думите на председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси, Белият Дом е отменил планиран за четвъртък брифинг за обстановката в Сирия. Пелоси изрази „дълбоко разочарование“ и добави, че законодателите имат право да знаят за приетите решения по въпроса.

Според източници, цитирани от АП, причината за отмяна на брифинга се крие в това, че ключови представители на администрацията пътуват към Турция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка