Камара "Пътища": Стандартите не изискват мантинела в участъка на катастрофата при Вакарел

Катастрофа с автобус на магистрала Тракия край Вакарел. Снимка: Цветан Томчев

Автомагистрала „Тракия“ е изградена и рехабилитирана през годините при стриктно спазване на правилата по действащата и до сега Наредба за проектиране на пътища. Това се казва в позиция на Българска Браншова Камара "Пътища" по повод катастрофата при 27-ми километър на АМ "Тракия", в района на Вакарел и твърденията, че възможна причина за трагичния инцидент с автобуса на фирма „Юнион Ивкони“ е липсата на предпазна мантинела.

"В този участък терена е равнинен и в напречно сечение е изпълнен стандартен пътен профил – пътно платно в нулев профил , стабилизиран банкет и облицован пътен окоп с наклон 1:3. Нормативно, при подобни участъци, проектно не се изисква предпазна ограничителна система (мантинела)", посочват от браншовата камара.

"Това се отнася както за действащите към момента на строителството и рехабилитацията нормативни документи, така и съгласно последните, изцяло хармонизирани с европейската практика, спецификации и стандарти", гласи съобщението.

"Изразявайки своето съчувствие към близките на загиналите и пострадалите при трагичния инцидент, призоваваме да бъдат прекратени спекулациите, целящи отклоняване на вниманието от действителните причини за катастрофата и насочването към несъществуващи проблеми в пътната инфраструктура", призовават от Българска Браншова Камара "Пътища".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България