Камелия Нейкова: Сегашният състав на ЦИК може да продължи да осъществява правомощията си и след изтичане на мандата

Съгласно разпоредбите на Изборния кодекс е допустимо сегашният състав на ЦИК да продължи да осъществява правомощията си и след изтичане на мандата. Това каза говорителят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова.

Във връзка с искания за смяна на състава на ЦИК, Нейкова отговори, че този въпрос не е от компетентността на Комисията. „В Изборния кодекс се съдържа разпоредба, която определя реда, по който се сформира състава на ЦИК – това е в компетентността на Народното събрание. Не мога да кажа дали мандатът на сегашния състав ще бъде удължен. Но е допустимо, съгласно разпоредбите на Изборния кодекс, сегашният състав да осъществява правомощията си и след изтичане на мандата“, заяви тя. Нейкова коментира, че на страницата на ЦИК вече може да бъде открита отделна секция за изборите за Европейски парламент.

Нейкова коментира, че би било по-добре по-рано да се приемат промените в Изборния кодекс. „За да може чисто организационно не само ЦИК, но и всички институции, които имат отношение към Изборния процес, да могат спокойно да подготвят произвеждането на избори", заяви Нейкова. Тя припомни, че на състава на тази ЦИК не веднъж се е случвало в последния момент да има промени в изборното законодателство и даде за пример ситуацията през 2016 г. с квадратчето „не подкрепям никого. "Но въпреки това ние се справихме“, заяви Нейкова.

Технически няма как през май 2019 г. да се осъществи електронно гласуване, защото е променен срокът за въвеждане на електронната идентификация, каза още Нейкова.

„Електронно гласуване има как да има, но то трябва да бъде синхронизирано със сроковете за електронна идентификация. Защото такива са изискванията на Изборния кодекс в частта за електронно гласуване - всеки един избирател, който желае да гласува електронно, трябва първо да направи успешна електронна идентификация. А такава към момента нямаме. Освен това проектът за разработване на пилотната система за електронно гласуване има такова изискване – системата за електронно гласуване да бъде в съответствие с националната схема за електронна идентификация. Така че не би могло тези две системи да се работят отделно без сроковете да бъдат синхронизирани“, посочи Нейкова. Тя поясни, че технически няма как през май 2019 г. да се осъществи електронно гласуване, защото законодателят е променил срока за въвеждане на електронната идентификация.

Нейкова обясни, че и машинното гласуване зависи от текстовете, които ще бъдат приети между първо и второ четене на промените в Изборния кодекс от Народното събрание. „Там е предвидено машините за гласуване да бъдат доставени или изработени от „Информационни системи“. Дали това ще стане факт и ние не знаем към този момент. Но ЦИК трябва да има готовност с техническото задание независимо какъв ще бъде финалният текст“, заяви тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика