Камерун пада, плюе и обвинява в расизъм

Националният тим на Камерун при жените отпадна на 1/8-финал на световното първенство във Франция след скандален мач с Англия (0:3). Африканският отбор на два пъти бе пред демонстративно прекратяване на двубоя, а впоследствие обвини ФИФА в расизъм.

В началото на срещата „трите лъва“ поведоха с гол на Тони Дуган, която пък бе наплюта секунди по-късно от камерунката Аугустин Еджанге. Действията й останаха безнаказани от рефера. Малко преди края на първата част англичанките отбелязаха за втори път, а голът бе зачетен едва след консултация с ВАР. Това разяри африканките, които твърдяха, че попадението е от засада и нищо не можеше да ги убеди в противното, дори повторението на голям екран. То доказваше, че гол има. След края на полувремето Камерун обаче отказа да поднови играта няколко минути. При прибирането си в тунела скандалите продължиха, като бяха отправени обвинения към ФИФА в расизъм. Няколко футболистки на „неукротимите лъвици“ дори отказаха да играят през втората част, но след намесата на официални лица все пак те склониха да продължат мача.

През втората част гол на Камерун бе отменен заради засада, което допълнително наля масло в огъня. Авторката на попадението се разплака, а съотборничките й награбиха рефера. Съдийката Лианг Кин от Китай бе бутната в гръб, но без последствия. Малко преди края на мача Англия вкара трети гол, а африканките си изкараха жълти картони след брутални фалове.

"Дойдох на това световно първенство, за да го спечелим, но и да играя роля в подобряването на женския футбол и всички да видят, че той се развива - каза Фил Невил, легенда на "Манчестър Юнайтед" и настоящ селекционер на Англия. - През всичките 90 минути стоях на тъча и се срамувах. Всичко това беше тъжно и много грозно.“

Снимка: Twitter

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят