Кампания „Запазете костите си – защитете вашето бъдеще” стартира на 21 ноември в Асеновград

Кампания за профилактика на остеопорозата „Запазете костите си – защитете вашето бъдеще” стартира на 21 ноември в Асеновград.

Началото ще бъде дадено в една от залите на местната управа в града под Асеновата крепост с презентации за профилактика на остеопорозата при жени и мъже, тестове за определяне на личните рискови фактори с теста на Международната фондация по остеопороза и теста на Световната здравна организация, индекса на телесна маса, съдържанието на калций в диетата и др., съобщиха организаторите от асоциация „Жени без остеопороза”.

Срещу 10 лева всеки желаещ може да си направи комбинирани измервания костна плътност – телесен състав и се консултира със специалист.

Световният ден на остеопорозата (WOD), който се отбелязва всяка година на 20 октомври, е целогодишна кампания, насочена към повишаване на информираността в световен мащаб за превенцията, диагностиката и лечението на остеопорозата и свързаните с нея заболявания на костите.

Тя цели да постави остеопорозата начело в световната здравна проблематика, достигайки със своите послания до здравните професионалисти, медиите, отговорните лица и институции, както и общата публика.

Кампанията по повод Световния ден на остеопорозата призовава хората към навременни действия за защита на здравето на своите кости и мускули, за да се радват на добро качество на живот и независимост от грижите на другите в късни години. Тя се обръща и към здравните власти и медицинските специалисти да съхраняват здравето на костите на хората в населените места, където работят.

Независимо от множеството ефективни възможности за лечение остеопорозата често остава недиагностицирана и нелекувана. Запълвайки празнината между навременната диагностика и лечението, здравните професионалисти, властите и лечебните заведения могат да заработят заедно за намаляване на човешкото и социално-икономическото бреме, причинявано от фрактурите вследствие чупливост на костите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България