Кампания за разделно събиране на отпадъци „Хартиена война” стартира в училищата под тепетата

Кампания за разделно събиране на отпадъци „Хартиена война” стартира на 6 ноември в Пловдив, като в нея могат да участват всички училища, разположени на територията на 4 от шестте района в града под тепетата – „Източен”, „Северен”, „Южен” и „Западен”.

Акцията, организирана от Община Пловдив съвместно с организациите по оползотворяване на отпадъци от опаковки „Екоколект” АД и „Булекопак” АД, ще продължи до 17 ноември и има състезателен характер. Победител е участникът събрал най-голямо количество хартиени отпадъци (вестници, списания, книги, тетрадки, брошури и др.).

Участникът, който събере най-голямо количество хартиени отпадъци печели състезанието. 3 ноември е крайният срок за подаване на заявления за участие в надпреварата, чиято цел е да се изгради ангажираност в младите към отговорно отношение към отпадъците и да се покаже как ежедневните ни навици се отразяват върху околната среда. Събраните хартиени отпадъци ще бъдат извозени за предварително третиране и предаване на крайни преработватели за рециклиране.

За производство на 1 тон вестникарска хартия, е нужна дървесината на 24 дървета, обясняват организаторите. Ако вместо да изхвърляме вестниците, ги поставяме в контейнера за разделно събиране, спасяваме от отсичане много дървета, икономисваме огромни количества вода, нужни за производството на първична хартия и намаляваме с 73% замърсяването на въздуха.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България