Кампания за регистрация на домашните кучета започна в Търговище

Кампания за регистриране на домашните кучета и маркирането им започна в община Търговище по разпореждане на кмета д-р Дарин Димитров, за да се въведат мерки за овладяване увеличаването популацията на уличните кучета. До момента кметовете на 23 от общо 51 села са подали данни за описаните по дворовете четириноги, които междувременно стопаните им не са изхвърлили на улицата, чувайки, че тече кампания. В тях са установени близо 1800 домашни кучета. Само 472 имали паспорти. С чипове пък са едва 38. В момента стопаните попълват декларации, за да регистрират любимците си, които задължително трябва да бъдат маркирани.

За кучетата по селата се дължи такса от 5 лв., а за тези в града тя е 10 лв. Някои са освободени от плащане на тези суми. От Общината предупредиха, че започват проверки и по т.нар. вилни зони, които са най-масовия източник за увеличаване на уличните кучета. Всяка пролет виладжиите си вземат пазач, който натирват наесен на пътя. Такива проверки ще се правят и в промишлената зона и животновъдните ферми, където има по десетина некастрирани кучета без чипове и паспорти, чиито малки обикновено се изхвърлят на улицата.

Такава кампания не е правена от години и в момента има остра съпротива от страна на стопаните да спазват закона, който гласи, че за куче без микрочип глобата е 200 лв.

Хората недоволстват още, че бездомните не се прибират в приюти, а след съответните манипулации се връщат на мястото, откъдето са взети, както гласят разпоредбите.

От кметството в Търговище напомниха на ветеринарните лекари, че са длъжни да подават информация за регистрираните при тях четириноги в Общината. Същото трябва да направят и управителите на етажната собственост. В кампанията ще бъдат привлечени полицията и Областната дирекция по безопасност на храните.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони