Кампания, спасила от слепота 2000 деца стартира и тази година

90% от малчуганите у нас в ранна училищна възраст не са консултирани от офталмолог

В София стартира инициативата за безплатни очни прегледи на деца - „Усмихнати очи“, която се провежда от Столична община, УМБАЛ „Александровска“ и Организацията на евреите в България „Шалом“. През април и май ще бъдат прегледани децата от 12 забавачки и учениците от I и II клас на 5 училища. Неинвазивният тест има за цел да открие скрити очни заболявания, за да могат да бъдат лекувани децата навреме.

„За мен в сферата на здравеопазването водеща е профилактиката и това е една от вече шестте ни програми“, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на откриването на инициативата. „Благодарение на тази кампания в София в последните 4 г. има прегледани 5000 деца. 500 от тях са насочени към вторични прегледи, а при 250 е назначено и лечение за мързеливо око. То има възможност да бъде излекувано само ако бъде открито в детска възраст. Тази година очакваме да бъдат прегледани около 2000 деца“, допълни Фандъкова.

„Нашето желание е от есента тези прегледи да станат част от календара на Столичната община и всяка година специалисти от УМБАЛ „Александровска“ да посещават детски градини и училища и да изследваме децата“, каза по време на откриването председателят на Организацията на евреите в България „Шалом“ доц. д-р Александър Оскар.

„Започнахме тези прегледи през 2012 г. първоначално в Северозападна България. Установихме, че над 90% от децата в ранна училищна възраст не са консултирани от очен специалист, а заболяването за което говорим може да се лекува само до 8-10 годишна възраст. Ако не се диагностицира и лекува тогава, след това нищо не може да се направи. Това ни мотивира да продължим с тези прегледи. През последните няколко години концентрирахме усилията си и в София, където ситуацията е значително по-добра. По наши данни около 50% от децата са консултирани“, допълни доц. д-р Александър Оскар.

„От началото на тези прегледи през 2012 г. до момента са прегледани 20 000 деца. По статистически данни при около 10% от тях се диагностицира мързеливо око, което означава че ние сме спасили 2000 български деца от ослепяване“, съобщи изпълнителният директор на УМБАЛ „Александровска“ доц. д-р Костадин Ангелов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България