Камчия става цивилизован плаж срещу 15 лв. за сянка

Досега само малка част от огромната ивица на Камчия се поддържаше от СОК "Камчия", като сянката там беше безплатна. Това лято за първи път на плажа ще се предлагат чадъри и шезлонги по 15 лв.

Наемател поема над 50% от огромната ивица

Огромният плаж на Камчия, който от години е див заради липсата на интерес от страна на потенциални стопани, това лято ще бъде цивилизован. След като за две години наемната цена бе намалявана няколко пъти, преди дни Министерството на туризма подписа договор с фирма, която ще управлява над 50% от ивицата през следващите 5 г.

"Фонд Мира" ЕООД бе единствен участник в търга за три от петте участъка от ивицата и го спечели с оферта за 36 400 лв. годишна такса. Дружеството ще осигурява водна и медицинска охрана, както и почистване на плажа с брегова ивица от близо 1,2 км и активна площ от близо 89 000 кв. м. Ще предлага и платена сянка, като според договора за шезлонг и чадър летовниците ще броят по 15 лв.

Цената е рекордна за Варненско, където тези плажни екстри варират от 5 до 10-12 лв. Експерти обясняват, че това се дължи на факта, че плажът на Камчия се пълни ефективно само в почивните дни, а и обезопасяването му е по-трудно заради водовъртежите край устието на р. Камчия.

За феновете на дивото плажуване в района остават още 74 000 кв. м пясък, които засега са без стопанин. Спасители там, както и на останалите популярни и достъпни неохраняеми плажове в региона, ще осигури областната управа, уточни преди дни във Варна министър Николина Ангелкова. Тя предупреди, че от 1 юни до есента плажовете по цялото Черноморие ще бъдат проверени поне по 3 пъти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони