Камъкът в жлъчката може да доведе до перфорация или карцином

Безкръвната намеса носи десет пъти по-малко рискове от последващи следоперативни усложнения

Лапароскопското лечение на жлъчен мехур и жлъчни пътища - златен стандарт в съвременната хирургия

При наличие на камъни в жлъчката операцията е задължителна, тъй като това може да доведе до перфорация на мехура или карцином, твърди известният пловдивски хирург д-р Таньо Славчев. „Камъните могат да причинят запушване на жлъчните пътища с тежки усложнения, налагащи спешна оперативна интервенция.

По-големите камъни понякога запушват изхода на жлъчния мехур, жлъчният сок в него се задържа и може да доведе до гангрена на мехура, перфорация и билиоперитонит, чийто изход в много висок процент е летален“, допълва специалистът. Според него друг риск е развитие на карцином на жлъчния мехур и не на последно място - риск от механично разкъсване на стената на жлъчния мехур, стената на дванадесетопръстника и попадане в чревния лумен, което води до запушване на тънките черва, налагащо спешна и високорискова операция.

Дългогодишният хирург д-р Таньо Славчев съветва своите пациенти в случаите да изберат лапароскопските операции, които имат значителни здравни предимства пред класическата отворена хирургия в случаите, в които са медицински препоръчителни.

При лапароскопска операция до жлъчния мехур се достига през три разреза с размер под 1 сантиметър. Най-често пациентите могат да бъдат раздвижени до 2 часа след операцията, като болките и дискомфортът при ставането са незначителни. Болничният престой е до 3 дни, а работоспособността се възстановява в рамките на една седмица. В Пловдив има клиники, които разполагат със съвременно оборудване за лапароскопско лечение на жлъчнокаменна болест във всичките разновидности, и една от тях е тази, в която самият д-р Славчев работи.

Две независими изследвания, проведени в САЩ през 2010 и 2015 г., също показват, че лапароскопските операции на жлъчен мехур водят до по-малко следоперативни усложнения и имат по-ниска социална цена от отворените операции. Изследователите установяват, че освен по-кратък болничен престой, по-бързо възстановяване и по-добри естетични резултати, безкръвната намеса носи и 10 пъти по-малко рискове от последващи следоперативни усложнения.

Друго проучване пък показва, че въпреки по-високата цена за реализацията си, лапароскопската хирургия на жлъчка излиза с близо 1/4 по-евтино на обществото от отворената хирургия.

Причината за това са именно изброените по-горе предимства - пациентите престояват в болница много по-кратко, връщат се на работа по-бързо и значително по-рядко развиват усложнения.

„При нас пациентът доплаща единствено индивидуалния хирургически набор, необходим за безкръвната операция, тъй като клиниката ни извършва тези процедури по договор с НЗОК”, твърди д-р Таньо Славчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве