Канабисът стана поминък в санданско-петричкия регион

Усилено кипи бригадирският сезон за униформените

Органите на реда са ожънали до момента близо 20 тона марихуана

Организираното садене на канабис и наркопроизводство в петричко-санданския район се превърна в традиционен поминък за населението. 25-годишен опит натрупаха местните хора, въпреки усилията на полицията да спре този бизнес. И всяка година се повтаря един и същи сценарий - дойде ли септември, когато канабисът узрява, идва и бригадирският сезон за униформените.

Пускат се хеликоптери за разузнаване, заснемат се от високо онези ливади и ниви с канабис, които са видими, а сетне тръгва наземната полицейска техника на жътва. И тази година органите на реда са ожънали до момента близо 20 тона марихуана.

Засадените количества наркокултура обаче се увеличават, измислят се все по-нови схеми на работа и въпреки осъдителните присъди на заловените, местните хора продължават да поемат риска и да садят канабис.

А конопът е основно занимание за хората във високопланинските петрички села като Яково, Драгуш, Камена, Ключ, Габрене, Скрът и други. Реколтата вече се пренесе и към Сандански, Кресна, Благоевград. Растението не е капризно и лесно се засажда.

Ако идеш в някое петричко село и питаш за канабис, те гледат подозрително и питат- купуваш или си журналист.

В кръчметата седят възрастни и съсипани стари хора. Те откровено казват, че отглеждат канабис и нямат угризения,но не дават да ги снимаш и документираш истинските им имена.

„Преди години тук беше рай, гледахме си тютюн, царевица, имахме и животинки, работата беше сигурна, имаше и цехове. Но дойде демокрацията и всичко се съсипа, предприятията затвориха, взехме смешни пенсии, парите не стигат за лекарства, децата пораснаха и станаха безработни, по-отворените ни научиха ,че от канабис се изкарват бързи и лесни пари. И така се почна, разказва ни пенсионер от село Скрът. Той признава,че има условна присъда за канабис, но хич не му пука от това.

„Тука, половин село и повече имаме условни присъди, ама като няма поминък, какво да правим, оправдават се местните.

По едно време въртяли куфарна търговия с Македония, после дошла модата на контрабандните цигари, но и тази далавера секнала, та затова сега пак се върнали към марихуаната. Търсенето, според производителите, било даже по-голямо от предлагането.

За местните отглеждането на наркотичното растение се е превърнало в единственото средство за оцеляване. Но това важи само за възрастните , които не се пазарят, доволни са ако посредниците им хвърлят по 1500-2000 лева за килограм канабис.

Реално печалбите са доста по-солидни.

Според криминалисти, от един декар канабис може да се докара печалба до 100 хиляди лева за производителя.

Тенденцията през последните години е да се засяват семена от сорта „Холандец“ в държавния горски фонд, тъй като по тази схема виновни няма.

От 100 стръка може да се добият около 7 кг суха марихуана. Най-високото качество се продава на едро за около 15 000 лева за килограм, но цените могат да паднат и до 5-7 хиляди лева за кило. Зависи от договорките и качеството на марихуаната.

А за това кой какво гледа, може да се гадае по къщите. Уж безработни пък гледаш големи дувари вдигнали, джипове хвърчат, а на оградите се въртят камери. За пред властите повечето наркопроизвродители са се регистрирали като зеленчукопроизводители и земеделци, та така маскират истинските приходи.

До преди 5 години масово младите ползваха възрастните си родители за прикритие. Те смятаха,че съдът няма да посмее да осъди над 80-годишни хора, в чийто имоти са открити канабисови насаждения. Но след няколко сериозни присъди, тактиката се смени и се започна садене в държавен горски фонд, в дерета и сокаци.

От лесните пари се изкушаваха през годините всякакви хора- дори полицаи и един поп, който стана нарицателен за непоправим наркопроизводител.

След редица условни присъди районният съд в Петрич успя най-накрая да вкара за четири години в затвора отец Кирил Папудов от село Кладенци. 70-годишният свещеник никога не е криел, че отглежда в двора си канабис. Първоначално се оправдаваше, че използва тревата, за да вари лековити отвари за болните крака на жена си. Преди да влезе зад решетките, срещу него се водеха общо седем дела за отглеждане на канабис, но винаги се отърваваше с условни присъди. Чак след като получи ефективна присъда, църквата го отлъчи и назначиха друг духовник на негово място. Неговият случай буквално стана христоматиен.

Криминалистите признават, че непрекъснато местните измислят нови и нови хитрости в криенето на реколтата.

Сее се в терени от държавния горски фонд, така че установяването на собствеността става почти невъзможно.

Сега вече не се засаждат големи площи, защото така се ограничават загубите. Производителите предпочитат на няколко места по 30-40 корена да има, така че ако едната леха бъде спипана от полицията, другата оцелява. Другата тактика напоследък е засаждането на стръковете в тенекии от сирене. Тях пък ги поставят в дерета.

Тръгне ли полицията на акция, веднага се разчува и всички тичат към плантациите, грабват тенекиите с канабис от деретата, преместват ги и след това иди ги търси, разказват криминалисти.

Сухият канабис пък се складира в бидони, в които се херметизира и се пази от мухъл и влага, а самите съдове също се заравят в гората или пък ги връзват по дърветата, като маскират торбите като гнезда на птици.

До преди години канабисът се събираше и складираше в дворовете на местните полицейски управления. Често бандити нападаха складовете и крадяха стоката, дори имаше случай, в който граничен полицай ограби канабис, складиран в двора на петричката полиция.

Сега и МВР смени тактиката, намереното растение се събира и унищожава на място.

Ожънатите стръкове се изгарят, а местните кметове се използват като поемни лица. Някои отказват съдействие ,защото и те са в схемата, казват криминалисти.

Полицаите признават, че изкушените да гледат марихуана стават все повече и повече и смятат, че държавата трябва да се намеси с нова социална политика и да се даде икономически тласък в тези райони, за да се обезмисли риска от този престъпен бизнес. Но у нас има вече и други гласове да се узакони марихуаната, нещо срещу което скочиха лекари и психиатри. Те са убедени, че употребата на канабис води до зависимост и до отключване на психични заболявания.

А докато държавата намери алтернатива и помогне на тези региони да открият друг поминък, играта на котка и мишка между полиция и производители няма да свърши.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи