Кандидатите за шеф на СГС отговориха и на неудобни въпроси

Съдийската колегия на ВСС изслуша концепциите на двамата кандидати за председател на Софийския градски съд - Евгени Георгиев и Светлин Михайлов. В рамките на по час и половина те представиха своето виждане за управлението на едно от най-големите и най-натоварени съдилища в страната.

Евгени Георгиев наблегна на медиацията като основен начин за решаване на спорове. Според него за условията на труд и съдийските кабинети СГС трябва да се търси подкрепата на председателя на ВКС, който стопанисва Съдебната палата и добави, че липсата на зали е голям проблем за гражданите. По думите на Георгиев могат да се обособят помещения, които да бъдат ползвани като съдебни зали в палата и даде пример с Германия, където един състав заседава и в по-тясно пространство.

Георгиев призна, че притежава акции във фалиралата вече КТБ. Той обясни, че ги е купил през 2008 г., но днес тези 58 акции не струват нищо. "Проблем би било, ако аз ги бях продал преди фалита на банката. За мен сега тези акции са една недобра инвестиция", заяви пред съдебните кадровици Евгени Георгиев.

Той подробно разказа и за програмите, по които е получавал средства и финансиране на образованието и стажовете си в Америка, като посочи, че насърчава такива стажове и дори е помагал да други свои колеги да кандидатстват за обучение в чужбина.

Светлин Михайлов обясни влошеното си здравословно състояние, заради което изслушването на кандидатите за председател на СГС на 20 февруари бе отложено за днес, с медийни публикации, в които бил атакуван и добави, че ще търси правата си по съответния ред.

Той заяви, че успешният съд е този, който работи спокойно, без интриги и в който служителите ходят с желание на работа. Михайлов започна изложението си с обяснение, че е бил наясно още когато се е кандидатирал за поста, че срещу него ще бъдат извадени отново "всички дълбоко скрити информационни скелети". Обясненията му са по повод медийни публикации за имущественото му състояние и средствата, с които разполага.

Михайлов отговори подробно на някои от спорните моменти в управлението му в предишния мандат между 2004 и 2009 г., свързани с множество скандали. По думите му той е бил атакуван, тъй като защитил колега, който е постановил акт, от който има недоволни страни.

Той призна и, че в предходния си мандат се е предоверявал на определени хора и се вслушвал в съветите им, но вече е натрупал достатъчно житейски опит, за да избегне подобни грешки. Заяви и, че не е осъществявал натиск над съдии, но върху самия него били правени опити за оказване на влияние и от политици, и от представители на чужди държави.

По въпроса за решаването на проблема с материалната база и техните помещения според Светлин Михайлов трябва да се търси нова сграда за СГС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право