Кандидатът за кмет на Ботевград Сашо Везенков, пред „Труд“: Мина времето на мавзолеите в местната власт

С екипа на ГЕРБ ще извадим общината от безвремието, казва легендата в баскетбола

Сашо Везенков е роден на 1 април 1963 г. С националния отбор по баскетбол за юноши има два бронзови медала от европейски първенства, играе на три европейски шампионата за мъже. Капитан е на славния отбор на "Балкан", който спечели три титли и три купи на България от 1986 до 1988 г. Везенков е баскетболист номер едно на България за 1987 г. От 1991 до 2002-а играе в Кипър, където печели титла и купа и един бронзов медал. Като спортен директор в баскетбола има десетки титли и купи на България.

- Отдавна политически партии искаха да ви привлекат в отбора си, господин Везенков, още от 2013 година имахте покани. Защо едва сега взехте решение да се кандидатирате за кмет на любимия ви Ботевград? Колко далеч и близо са спорта и политиката?

- Винаги съм казвал, че спортът и политиката не трябва да ги бъркаме. Да, имал съм покани, но съм имал и дълг и много несвършена работа в баскетбола. Не се възприемам като политик, а като човек, който е свързал живота си с Ботевград. Знаете ли, че Ботевград днес изглежда така както преди 30 години – времето е спряло, хората са разочаровани и без мотивация. Абсурдна гледка само на 50 километра от София! Много ботевградчани ми казваха: „Ако се хванеш с кметуването, както го правиш в баскетбола – тук ще стане рай за живеене“. Е, кандидатирах се с предизвикателството поне да извадя Ботевград от безвремието.

- Как легенда от баскетбола и с толкова успехи през годините, но без грам политически опит, ще се пребори за гласовете на хората при основните Ви опоненти като сегашния градоначалник Иван Гавалюгов и на бившия кмет на Ботевград Георги Георгиев, примерно?

- Годините на игрището са ме научили, че в спорта няма „Аз“, има отбор и много работа. Като кандидат на ГЕРБ съм сигурен, че нашият екип е най-подготвен, най-експертен, най-работещ. Не ми е цел да правя политическа кариера и нямам намерение да трупам „партиен стаж“ или да претупвам мандата като някои мои опоненти. Моето мото е работа – от спорта съм свикнал да решавам проблемите веднага, така съм се тренирал. Защото замитането на даден проблем под килима или нерешаването му навреме, отваря нови проблеми, води до нови кризи. За съжаление в управлението на Ботевград сме свидетели на едно онаследяване на бездействието. А активността я забелязваме само по време на предизборни кампании, когато кандидати започват да плевят тревите, да боядисват оградки и пейки.

- Като казахте вода – как смятате да решите този грандиозен проблем за общината – хората се оплакват постоянно от това, че от чешмите тече тиня, а цената на питейната вода е една от най-високите в цялата страна?

- Точно това имах предвид, когато Ви казах за онаследяването на бездействието. Хората с право се гневят за водата! Вместо адекватно и европейско решение, казусът с питейната вода на Ботевград е затлачван от досегашните управления на града. Представете си, че в региона има вече построени 8 пречиствателни станции. Но попитайте колко от тях работят и кога е подменяна цялостната ВиК мрежа в общината.

- Колко от тях работят?

- Само 2. Ботевград е с ВиК мрежа от миналия век, правена още с първите етернитови тръби. Вместо цялостно модернизиране на ВиК мрежата, години наред се строят паметници на безхаберието и се пръскат пари за неработещи съоръжения. Срамно е дори близките села до Ботевград да нямат канализация. Като се върна назад в годините, виждам едно пропиляно за Ботевград време. Трябва да наваксаме и с европейски проекти и с инициативи, за да покажем истинския потенциал на общината и пред инвеститори. Общината има необходимост от нова концепция за питейната вода и тя минава през цялостната подмяна на ВиК мрежата. Това мога да го направя с моя екип. Вижте, ние, ботевградчани, си обичаме града. Хората искат да работят и да живеят в един красив и уреден град, който е на половин час от София. С добра програма, с можещ екип и работа това е постижимо. Познавам голяма част и от хората, които работят от години в администрацията – това са специалисти, на които им липсва мотивация. Не съм съгласен с етикета „чиновник“, защото хората от общинската администрация също живеят в Ботевград и заслужават по-високи възнаграждения. А повишаването на доходите на ботевградчани е въпрос на добро управление. Ботевград може да бъде изваден от тресавището, в което е затънал 30 години заради местната си върхушка. Мавзолеите нямат място в местната власт в 21 век. Това е и амбицията на хората от листата ни с общински съветници на партия ГЕРБ – казахме си, че можем да променим Ботевград с работа. Ако видите само козирката на сградата на общинската болница – тя вече е опасна за живота на хората. Така изглеждат парадоксите в Ботевград – здравно заведение, чието предверие на сграда може да отнеме човешки живот. Казал съм си – изберат ли ме за кмет, първо оправяме входа на болницата.

- Като споменахте общинската болница – ще я бъде ли въобще в Ботевград?

- Здравето на хората трябва да е приоритет на всеки кмет. Общинското здравеопазване е гръбнака на тази система и в нашата програма сме заложили на модернизация на отделенията и на добрия здравен мениджмънт. За пръв път от толкова много години общинското здравеопазване е във фокуса на националната политика. Аз съм оптимист в това отношение и ще настоявам и за нов подход в работата на Спешна помощ. Няма да се оправдавам като някои кандидати – този ми пречел, другият не правел нищо. Трябва да се гледа напред и всичко може да се промени към по-добро.

- Само пред мен обещахте решения на две ключови теми за Ботевград.

- Да, защото тези проблеми имат решения. И за тях съм готов да говорим отново след 2 години, когато започнем работа с пълната проектна готовност на екипа. Честно да ви кажа, срам ме е от кандидати, които обещават безплатен ток, безплатна вода на хората, възползвайки се от тяхната бедност. Обещавам това, което е по силите ми да изпълня – чистота, сигурност, работа, по-високи доходи, по-добро здравеопазване. Не идвам, за да уволнявам, не идвам да търся реванш, нито да търся слава като кмет. Искам да съм една от причините за положителната промяна на Ботевград. В общината има уникални села – Врачеш, Трудовец, толкова много са лъгани хората там, че ми е жал за тях. Търсят ги само по време на избори, сипят им обещания, разиграват им фарсове и в крайна сметка 4 години по-късно въпросите са същите и нищо не е направено. Поне веднъж в месеца ще бъда при хората от селата, няма да си плащам ефирно време, за да се показвам в понеделник по местната кабелна телевизия, а ще бъда на място, при тях. Управленските приоритети не трябва да са много по-различни от важните теми за хората. Спортът ме е научил на много неща. Винаги си казвам, че мечтите трябва да се следват. Модерен Ботевград от мечта може да стане реалност с екипа ни от млади хора, хора с опит, с хора, на които им се работи и хора, които милеят за Ботевград.

Следете Trud News вече и в Telegram
Избори 2023. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика