Кандидат на ССБ за кадровик на Темида агитира, вместо да правораздава

Калин Калпакчиев - кандидат на „Агнешките главички“ за шеф на ВАС?

Два милиона от държавния бюджет за 2016 г. са отишли за изплащане на обезщетения за бавно правосъдие. За първото тримесечие на тази година сумата е почти 200 000 лв. В тези суми не влизат санкциите, които България продължава да търпи по осъдителни решения на Европейския съд за правата на човека в Страсбург.

Рецидивистът магистрат

В края на 2016 г. Инспекторатът към Висшия съдебен съвет откри рецидив в поведението на емблематичен магистрат - любимата на олигархичното задкулисие съдийка Мирослава Тодорова. Независимо че веднъж вече бе наказана заради мудно разглеждане на дела и изписване на мотиви, проверката на Тодорова откри забавяне по цели 229 дела, като по едно от тях бе констатирано отклонение в сроковете в размер на 2 години и 3 месеца.

Констатациите на ИВСС дадоха повод на върхушката на политизирания Съюз на съдиите в България, чийто неформален ментор е Тодорова, да спретне поредното активно мероприятие под формата на протест пред Висшия съдебен съвет. Макар формално протестът да бе организиран от абдикиралия след множество скандали председател на Софийския районен съд Методи Лалов. Както се и очакваше, театрално хвърлената от Лалов оставка имаше за цел единствено подготовката по издигането му за член на новия състав на ВСС от квотата на съдиите. Но тъй като не се намери никой, който да номинира Лалов, съдията се самономинира.

Кандидат на „Агнешките главички“ за председател на ВАС

Калин Калпакчиев е представителят на Съюза на съдиите в България в настоящия ВСС. Почти няма заседание, в което магистратът да не е бил причина за скандали, които в крайна сметка уронват престижа на правосъдната система. Като действията на Калпакчиев са предварително синхронизирани с провалени политици, поръчкови „журналисти“ от медиите на подсъдими и обвиняеми олигарси, както и с още неколцина членове на ВСС.

След почти 5-годишна подривна дейност време е Калпакчиев да бъде овъзмезден. Вече стана обществено достояние, че олигархичните кукловоди възнамеряват да опитат да превземат и Върховния административен съд през номинирането на Калпакчиев за негов председател. Ако този план сработи, олигархията ще разполага с директен контрол върху всички ключови съдебни инстанции, след като държи Софийския градски съд и Върховния касационен съд през Калоян Топалов и Лозан Панов. С Калпакчиев - председател на ВАС, олигарсите от кръга „Агнешките главички“ ще имат и последната дума за почти всяко решение на изпълнителната, а и на останалите власти, които подлежат на административен контрол.

Защо всички

тези факти и взаимовръзки са важни?

Защото олигархията чрез контролирания от нея Съюз на съдиите в България и чрез собствените си медии бухалки в оставащия един месец ще направи всичко възможно, за да прокара няколко от кандидатите си за членове на новия Висш съдебен съвет. Макар формално ССБ да не участва със свои представители в предстоящия в средата на юни пряк избор на шестимата съдии в квотата на ВСС, има няколко номинации, за чието избиране се работи задкулисно. Моделът „Калпакчиев“ трябва да се възпроизведе и дори разрасне в мандата на следващото „правителство“ на Темида.

Първо агитацията, после правосъдието

И без да е отговорила публично защо все не съумява да разглежда делата си в срок, несъмнено една от причините за породения от съдия Мирослава Тодорова рецидив е прекомерната й ангажираност, демонстративна и повече скрита, с кадруване в съдебната система. Няма как да си съдия, който спазва сроковете в НПК, и същевременно да имаш време да фабрикуваш непрекъснато (полу)политически декларации или да търсиш механизми, с които да влияеш върху едно или друго решение на висшия кадрови орган на съдебната система. Точно заради това много правилно при определянето на правилата за провеждане на избори за членове на ВСС от съдиите, прокурорите и следователите настоящите кадровици приеха решение, с което задължиха кандидатите да провеждат срещи с избиратели в сградите на съдебната власт, но извън установеното за съдебния орган работно време. Решение, което никак не се хареса именно на задкулисно издигнатите кандидати на ССБ, които са свикнали вместо да решават делата си в срок, да се занимават с планиране на поредните брътвежи в системата.

Очевидно познаващи мисленето на част от гилдията, ВСС дори даде право на кандидатите да излизат в отпуск по време на кампанията. Не е известно някой от 27-те (само)номинирани за членове на съдийската колегия да се е възползвал от тази опция.

Един от „скритите“ кандидати на ССБ за новия ВСС

Въпреки че не е изрично забранено, но определено не би следвало да се разглежда като еталон за етично поведение, пример дава активността на един от „скритите“ кандидати на ССБ в избора на нов ВСС, която той развива в социалните медии... в работно време. Засега няма данни съдията от Софийския градски съд Емил Дечев да е в платен или неплатен отпуск, а прави впечатление, че в рамките на работното време на магистратите в делнични дни той активно агитира колегите си да го подкрепят в предстоящите преки избори.

Нещо повече - на 26 април (сряда) в 10,50 ч Емил Дечев анонсира, че заради ограниченията за срещи с магистрати в работно време ще ползва профиласи във фейсбук за агитация. На 5 май (петък) отново в работно време - в 9,53, после в 9,57 и в 10,14 ч може да прочетем коментари на съдия Дечев, посветени на кампанията му, както на неговия профил, така и в специално създадената за кампанията фейсбук група. Агитацията продължава и на 11 май (четвъртък) в 14,06 ч. Оказва се обаче, че по това време Емил Дечев дори не е в България, а на обмяна на опит в Аликанте, Испания.

Близостта на Емил Дечев до върхушката на ССБ е известна на магистратите от Софийския районен съд, както и на тези от Градския съд. Дечев неведнъж е изразявал - и в медиите - тезите на политизираната и зависима от олигархията организация. А концепцията му на кандидат за член на ВСС го представя като аватар на сегашното протеже на олигархичния кръг „Агнешките главички“ във ВСС - Калин Калпакчиев. Забележително, но се оказва, че свързаните със ССБ магистрати освен общи виждания за ограничаване на прокурорската независимост за сметка на съдийската недосегаемост, както и еднакви политически пристрастия, имат нещо друго, което ги свързва - привързаността към бавните темпове на работа. И няма как да е друго, нали съдията рецидивист по забавени дела Мирослава Тодорова все пак е ментор на ССБ. Агитиращият в работно време кандидат за кадровик не е изключение. Поне това показват данните от доклад на Инспектората към Висшия съдебен съвет, в който са обобщени резултатите от комплексна проверка на СГС за периода 1 януари 2012 - 30 юни 2014 г. Най-малко свършени дела месечно имат съдиите Владимира Янева - 1,3 бр., Весислава Иванова - 13,4 бр., Емил Дечев - 14,4 бр. В този период Янева е председател на СГС, което обяснява, че тя е разглеждала най-малко дела. Днес Янева е вън от съдебната система, докато съдиите Весислава Иванова и Емил Дечев участват в почти всяко „активно мероприятие“ във войната на олигархията за овладяване на правосъдната власт.

А делата си отлежават

ИВСС констатира още, че в периода 2012-2013 г. съдия Емил Дечев е имал 5 дела, по които мотивите са изготвени в срок до 2 години, а мотивите по други 18 дела са били изготвени в срок до 1 година. Проверката на ИВСС на 16-и въззивен състав на СГС, който Емил Дечев ръководи, констатира забавяне на насрочването по редица дела, като при част от тях, то е с по два и четири месеца.

Изборите за следващ ВСС ще преминат; дали Емил Дечев ще успее да наследи Калин Калпакчиев, едва ли има значение за хилядите българи, които с години, а понякога и с десетилетия, чакат разглеждането на делата им и все живеят с надеждата, че ще дочакат справедливост. Със сигурност нито един гражданин не би бил доволен, ако знае, че част от кандидатите за членове на Висшия съдебен съвет агитират във фейсбук, докато трябва да правораздават.

Какъв пример дава Дечев и на колегите си, от които очаква подкрепа. Или това е знак, че като член на ВСС, ще проявява толерантност към тези, които вместо да решават делата си, предпочитат да се занимават с неприсъща „гражданска“ и „обществена“ дейност, разбирай с политически конспирации и кадруване в Темида.

Нищо от това няма значение за обикновените българи, нито това е „съдебна реформа“, още по-малко румънски модел на правосъдие или балкански такъв. Дали Дечев ще е новият Калпакчиев и още колко като него ще бъдат прокарани в новия ВСС – това има значение само за задкулисните олигарси, които чрез подобни магистрати,живеят с чувството на недосегаемост и могат да си позволят с лекота да контролират лабилния съдия №1.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи