Кандидат-шофьори извиха опашки, няма кой да ги изпита

Завършили курсовете за кормуване във Варна чакат между 2 седмици и месец на опашки за изпит в ДАИ, алармираха от Съюза на инструкторите. "Всяка от работещите 42 фирми в града има между 20 и 40 човека в листата и то в края на слабия зимен сезон", обясни Маргарита Калинова от съюза. Според нея след въведения нов регламент за изпит в кабинки в автомобилната инспекция на една сесия могат да се явят до 12 души, докато преди са били 23.

Не стигат и инспекторите в ДАИ. Във Варна те са петима, а само за миналата година изпити в града са минали 22 500 кандидат-шофьори. Сега броят им ще е доста по-голям, защото и таксиджиите бяха задължени да минават тестове на 5 г., уточни Максим Петков, председател на Националния съюз на превозвачите във Варна. Браншовиците настояват служебното правителство да отпусне поне още 2 бройки - на щат или граждански договор за инспектори във Варна и 10 в цялата страна, а при наплив на курсисти изпити да се провеждат и в събота.

"Проблемът е социален. Държавата промени регламента, за да спре търговията с книжки, но не е спазила още ангажимента си да инвестира в нови кабинки и щатове за изпитващи, а това води до хаос", коментира Максим Петков. Според инструкторите, ако не бъдат взети спешни мерки, проблемът ще ескалира през лятото, когато традиционно се завърта кандидат-шофьорски туризъм. Много живеещи в чужбина българи си идват, за да изкарат книжка тук, защото цената от 650 лв. е в пъти по-малка, отколкото в другите държави в Европа. Там таксите варират от 2000 до 10 000 лв., като рекордьор по скъпотия е Норвегия, посочиха инструктори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони