Канят бизнеса да преподава в университетите

Изявени представители от практиката ще могат да водят 10% от часовете при бакалаврите и 20% при магистрите

Работодателите ще предлагат промени в учебните планове

Изявени представители на бизнеса ще могат да водят до 20% от общия хорариум на учебните часове при обучението на магистри и до 10% при бакалаврите.

Поправки в Закона за висшето образование, които регламентират тези промени, внесе в НС председателят на парламентарната Комисия по образованието и науката Милена Дамянова. Предстои те да бъдат разгледани, като желанието е наесен да станат факт. Нуждата от по-активно участие на бизнеса в подготовката на кадите бе основна тема на Националната среща по проблемите на висшето образование, организирана от „Труд” под патронажа на Дамянова на 3 юли. Тя бе подкрепена от мнозинството от присъстващите ректори.

Конкретните предложения, които вече са внесени в НС, бяха изложени на дискусията от проф. Стати Статев, ректор на УНСС и зам.-председател на Съвета на ректорите. Той подчерта, че е абсурдно хора от практиката да могат да водят само до 10% от лекционен курс, както е сега.

В поправките са предвидени и други идеи, родени на срещата. Една от тях е работодателите да могат да внасят предложения за обновяване на учебните планове и програми. Освен това в държавните комисии за провеждане на държавен изпит или за защита на дипломна работа да могат да участват представители на работодателите. Предвидено е и утвърдени специалисти от бизнеса да могат да се включват и в постоянните комисии на Националната агенция за оценяване и акредитация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование