Канят геймъри на олимпиадата в Токио

Електронните спортове все още са далеч от място в олимпийското семейство, но пък вървят в тази посока. Летните игри в Токио ще съберат най-добрите спортисти в света, но компания ще им правят и майсторите с джойстик и клавиатура. Япония е страната с най-много геймъри на глава от населението, а американската компания Intel, водещ производител на микропроцесори, я избра за домакин на големия турнир Intel World Open.

Събитието ще е в края на юли в седмицата преди олимпиадата и ще включва състезания по Rocket League и Street Fighter V, а наградният фонд е 500 000 долара. Надпреварата е под егидата на Международния олимпийски комитет (МОК), а както се полага на истинско олимпийско събитие, в Токио ще бъдат само най-добрите в двете игри. За целта състезателите ще минат през ситото на квалификациите, които са в Катовице (Полша) през юни. За разлика от традиционните тимове в електронните спортове, този път отборите ще бъдат национални. В пресявките ще бъдат определени най-добрите във всеки континент, които ще получат виза за Токио, а домакините от Япония ще участват с отбора на страната си.

„Развълнувани сме, че можем да прибавим нещо повече към олимпийските игри – заяви спортните директор на МОК Кит Макконъл. - Очакваме сътрудничеството между електронните спортове и олимпийското движение да се развива с все по-бързи темпове. Смятам, че ние също има какво да научим от състезанията на геймърите.“

Организатор на събитието е ESL, бившата Лига за електронни спортове. Тя вече има опит в сътрудничество с МОК от зимните олимпийски игри през 2018 в Пьонгчанг в съседната Република Корея, която заема второ място след Япония сред страните с най-големи приходи от видео игри. Тогава бяха представени StarCraft II и Overwatch.

В Intel смятат, че традиционните и електронните спортове ще си сътрудничат все по-тясно. Компанията вече представи софтуер, който помага за по-широко телевизионно отразяване на футболни срещи и други събития, използвайки 3D проследяване с помощта на допълнителни мобилни камери.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Електронни спортове