Капацитетът на язовирите в Пловдивско запълнен на 50-60% преди снеготопенето

На този етап няма абсолютно никакви рискове от наводнения заради предстоящото снеготопене на язовирите, намираща се в близост и над населени места в Пловдивския регион, съобщиха във вторник от областната управа в града под тепетата.

Към момента запълненият капацитет на язовирите е максимум 50-60%, а на шестте, които са с технически предписания, е едва 20-30%.

При последната инспекция, извършена със заповед на областния управител Здравко Димитров в периода между 4 октомври и 3 ноември 2016 г., бяха проверени 28 язовира в региона, но при 6 от тях бяха констатирани нередности и бяха съставени протоколи и конкретни срокове за отстраняване на пробойните, гарантиращи безопасност на водните съоръжения.

Язовир "Домлян" бе изпуснат напълно до възстановяване на експлоатационното състояние, предписанието за язовир "Секирово 1" бе да се възстанови бетонната обвивка на отводнителния канал, за "Пъдарско" и "Бабек" - да се премахнат храсти и дървета в коритото, за "Долни Воден" - да се почисти коритото, а за "Красново 7" - да се ремонтира шахтата на основния изпускател.

До дни Държавната агенция за метеорологичен и техническа надзор ща направи нова проверка, за да установи дали са взети всички необходими мерки за доброто техническа състояние на тези 6 язовира.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони