Капитан риболовец обжалва румънска присъда за конфискация

Балчишки капитан на риболовен кораб обжалва пред Варненския апелативен съд решение на румънски магистрати, според което му е наложена специална конфискация на сумата от 10 000 леи, равняващи се на близо 4400 лв. Наказанието му наложил през февруари 2013 г. съдът в Констанца, чието решение месеци по-късно било потвърдено на втора инстанция в северната ни съседка, а през август тази година - и от добричкия окръжен съд.

Присъдата на Христо Спасов е основана на извънредната правителствена наредба на Румъния за престъпления против околната среда, уточниха от апелативния съд, който ще се произнесе по казуса до месец.

Това е пореден епизод от проточилата се вече 5 г. сага на Христо Спасов. Корабът му с 10-членен екипаж бе арестуван край Мангалия на 13 април 2011 г. на 22 мили от брега с мотива, че бракониерстват. Капитанът бе обвинен, че нямал разрешително от румънските власти да пори морето в тяхната изключителна икономическа зона.

Той обаче е притежавал българско разрешително, както и запис в регистъра на риболовните кораби на ЕС, което по еврорегламент му дава право да упражнява занаята във водите на други страни членки на съюза. Скандалът през 2011 г. предизвика протести на бъгарски риболовци и намесата на тогавашния еврокомисар по рибарство Мария Даманаки.

След като прекара 34 дни в ареста, а корабът му бе задържан за година, Спасов бе оправдан два пъти от първоинстанционен съд в Мангалия. Заради протести на прокуратурата обаче делото срещу него бе възобновявано, докато се стигне до присъдата за конфискация. Още преди тя да бъде потвърдена, заради разходите по нескончаемата сага капитанът фалира и бе принуден да нареже корабчето си за скрап.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право