Каракачанов: България може да бъде замесена, ако проблемите в Македония се разраснат

В Македония има около 120 000 граждани с българско гражданство, но има още стотици хиляди, които имат българско етническо самосъзнание. България не е страничен наблюдател, може да бъде много пряко замесена, ако проблемите в Македония се разраснат. Това каза лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

"В конкретния случай става въпрос за цинична борба за власт, в която и двете страни използват всякакви прийоми", посочи Каракачанов, който е и съпредседател на Обединените патриоти.

"Трябва да засилим каналите си на информация. МВР на българска територия трябва да внимава да не навлизат на територията на страната хора, които по някакъв начин могат да бъдат използвани за дестабилизиране на България и на други страни", заяви той.

"Очаквам, че е възможно при разрастване на конфронтация в Македония натам да се насочат хора от този тип, каквито наблюдаваме в Близкия Изток", коментира Красимир Каракачанов. Според него България трябва да е активна в разговорите с Македония и с другите съседни страни, които са формулирали свой интерес в Македония - Албания и Сърбия. "Нашата позиция трябва да е ясна на всички балкански страни, които може би в момента си правят сметки", обясни лидерът на ВМРО.

"България е категорично за запазване на териториалната цялост на Македония, вътрешните проблеми там трябва да се решават според законите, без конфронтации", каза още той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България