Каракачанов в НС: Нов конкурс за изтребител ще обрече ВВС на никакво решение

Ако закупим Ф-16, ще имаме най-модерния самолет от всички балкански държави. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов на дебатите по предложението правителството да преговаря със САЩ за Ф-16.

По думите му, никой не е отказвал натиск на нито една от двете работни групи.

„Да твърдим, че такъв самолет няма, е все едно, че „Мерцедес“ и „БМВ“ няма да произведат следващия си модел“, коментира министърът по повод приказките, че производството на версията "Блок 70" на изтребителя все още не е започнало в новия завод на "Локхийд Мартин". „Не е редно да казваме неистини. F-16 е модификация, пето поколение“, посочи той.

Снимки: Денислав Стойчев

Каракачанов отрече също твърденията, че президентът е бил изолиран от дебата по казуса. "Лично аз съм водил 7-8 разговора с него, по негово желание. Каквото е пожелал президентът за процедурата, го е получил от Министерството на отбраната“, увери министърът.

Красимир Каракачанов се обяви категорично против провеждането на нов конкурс, защото това, по думите му, ще обрече ВВС на никакво решение.

„Решението за F-16 е с изтребители и оборудване, един договор с една страна, така не си зависим от трета страна“, добави военният министър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика