Каракачанов: За да можем ефективно да използваме армията при кризи, трябва да сме я подготвили и осигурили

За да можем ефективно да използваме нашата армия при кризи, ние предварително трябва да сме я подготвили и осигурили достатъчно. Това значи да умеем да използваме пълноценно финансовите средства, отпуснати от българския данъкоплатец, като ги превръщаме в реални отбранителни способности.

Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов в приветственото си слово при откриването на двудневната годишна конференция на началника на отбраната, съобщиха от МО.

„За да бъдат въоръжените сили надежден гарант на сигурността, е необходимо изпълнението и на друг ключов приоритет в програмата на правителството, насочен към подготовката на достатъчно хора за отбраната на страната. Предстои да работим по намирането на най-ефективно и работещо решение за въвеждане на доброволна военна подготовка за защита на Отечеството“, посочи още министърът на отбраната.

По думите му доброволната подготовка трябва да надгражда професионалната армия като осигурява допълнително подготвени млади хора, готови да изберат военната професия. "По темата вече е в ход широк обществен дебат", подчерта той.

За бюджета за отбрана министър Красимир Каракачанов припомни, че има утвърден „Национален план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от БВП на Република България до 2024 г.“ Планът съдържа две приложения, които засягат изпълнението на ангажиментите както по линия на НАТО, така и по линия на Постоянното структурирано сътрудничество на Европейския съюз.

„Наш дълг е да работим за неговото конкретно изпълнение при това не само в количествено, но и в качествено измерение. Говорим за достигането на 2% от Брутния вътрешен продукт за отбрана, но ние имаме и друга ключова цел – 20% от бюджета за отбрана да се използва именно за ново и оперативно съвместимо въоръжение и техника на най-високо технологично ниво“, заяви Красимир Каракачанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България