Каракачанов за конфликта Русия – Украйна: Всяка ескалация на един конфликт е опасна

Снимка: Архив

Всяка ескалация на един конфликт е опасна, каза пред БТВ вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов по повод конфликта между Русия и Украйна.

Според него не трябва да има намеса на НАТО. Страните-членки на НАТО и ЕС не са единни в позицията си каква трябва да бъде реакцията, допълни Каракачанов. По думите му и двете страни в конфликта имат своята вина за това, което се случва.

„Факт е обаче, че на фона на украинските военни възможности и на конкретния случай – два бронирани катера и един влекач, използването на несъразмерна сила от страна на Русия е факт. Срещу две бронирани катерчета и един влекач използваш бойни кораби, хеликоптери, самолети, тоест демонстрацията на сила е голяма и това води до напрежение”, изтъкна Каракачанов.

Неговото мнение е, че конфликтът не може да бъде решен с външна военна намеса, тъй като това би означавало прерастването му в световен. Според Каракачанов усилията на международната общност, конкретно ЕС и НАТО, трябва да са към действия, които да насърчават диалога.

„Видно е обаче, че между Русия и Украйна не може да се води равнопоставен диалог. Следователно страна в този разговор трябва да са по-сериозни структури като НАТО или ЕС. Но пак казвам – диалог. Използването на сила ще доведе до допълнителна ескалация”, изтъкна военният министър.

Внимателно наблюдаваме и анализираме ситуацията в басейна на Черно море с всички възможни източници, с които разполагаме – и технически, и други, отбеляза също той.

България не дължи на Русия никакви плащания по лицензите за въоръжение и муниции, които използваме от бившия Съветски съюз, и не следва нито сега, нито в бъдеще време да плаща, категоричен беше още вицепремиерът.

По думите му преговори с Русия за лицензите няма, но руската страна периодично поставя този въпрос. „Русия не е правоприемник на Съветския съюз. Ако ние започнем да плащаме на Русия, това означава утре Беларус, Украйна, Киргизстан, Узбекистан също да претендират. При мунициите и въоръжението, което ние произвеждаме по стари лицензи, има доста усъвършенстване и български принос”, аргументира позицията си Каракачанов.

Той повтори, че Русия няма никакво основание да претендира за лицензионни такси и ние нямаме никакво намерение да плащаме такива.

Каракачанов потвърди думите си, че Патриотичната коалиция е хлабава и в последните месеци партньорите се занимават само с вътрешните си проблеми. „Ако проблемите са нерешими, да приключваме и всеки да се оправя сам”, изтъкна той, но уточни, че според него проблемите не са нерешими.

Последно тримата с Волен Сидеров и Валери Симеонов са се събрали преди десетина дни, призна Каракачанов. „Когато се събираме, всичко е културно, след това започват телевизионните екшъни. На мен вече не ми е интересно. Ако ще работим, да се държим като мъже и да работим като хората, ако няма да го правим, няма смисъл от циркаджилъци”, заяви Каракачанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия