Каракачанов за срутилата се ограда, убила човек в Хасково: Малшанс и трагичен инцидент

Снимка: Архив

"На мен по-скоро в момента ми изглежда като малшанс и трагичен инцидент. Но въпреки това съм разпоредил още вчера да се направи пълна проверка по цялата процедура, която се движи по събарянето на тази стена и въобще по този обект, за да сме наясно има ли някаква персонална вина в някоя от структурите, които отговарят за тези обекти с отпаднала необходимост", това каза вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов във връзка с оградата, която вчера уби човек в Хасково.

За опасната ограда, която е собственост на Министерството на отбраната, общината в Хасково многократно е сигнализирала. Мъжът загина, след като се срути оградата покрай бившето военно поделение на улица “Ком” в Хасково. Според очевидци човекът е вървял по тротоара, когато при силния вятър, оградата е паднала и го е затиснала.

От 2001 г. теренът е с отпаднала необходимост за Българската армия. В дните преди инцидента е започнала процедура за бракуването на сградния фонд, с цел последващо почистване и обезопасяване на района, уточниха от Министерството на отбраната.

Днес министърът също заяви, че имотът е с отпаднала необходимост от 2001 г.

„На 15 март съм издал заповед да се започне обследване на този имот и да се пристъпи към процедура по малките обществени поръчки, тоест тези, които са до 5 000 лв. за фирма, която да реализира събарянето. Буквално преди няколко дни се е получила една оферта, ние сме длъжни да имаме три оферти. Това всъщност е един малшанс, защото действително е пристъпено в процедура по събарянето. Имало е обезопасителна лента, което е поставена и от общината, впоследствие и от полицията, но явно покрай тези ветрове, които са съборили стената, всъщност и вятърът, и дърветата, които вятърът е клатил са подпирали стената и са довели до нейното събаряне“, уточни Каракачанов.

Дирекция "Инфраструктура на отбраната" е тази, която се занимава, по думите му с обследването, наблюдението и съхраняването на тези имоти.

Каракачанов подчерта, че е разпоредил вътрешна проверка, „говоря за структурата, която се занимава с тези имоти“. На въпроса дали може да се говори за човешка грешка тогава, той поиска да види какво ще покаже проверката.

„Аз затова казвам според мен повече малшанс, защото има процедура в действие и се случва такова нещо“, посочи той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България