Каракачанов иска 1000 лв. войнишка заплата

Снимка: БТВ

Разговорите за увеличение на заплатите в армията започват от утре, обяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов. То обаче може до се случи едва със следващия бюджет, уточни той. Той отказа да каже в какви граници може да има увеличение.

„В момента заплатата е 608 лв. за редник, това не отговаря на рисковете и подготовката. Бих искал 1000 лв. войнишка заплата", уточни министърът.

Каракачанов посети 68 бригада Специални сили в Пловдив. Той наблюдава демонстрации, които са част от учебния процес на командосите. Посещението се приема като знаково към силите за специални операции заради нарастващата им роля в армията, информира БТВ. Министърът наблюдава провеждане на операции по неутрализиране на терористи.

„Както знаете и в образованието, и в здравеопазването не достигат парите, но трябва разбиране от обществото, че армията не е институция, която гледаме само по парадите, а която защитава суверенитета и териториалната цялост на държавата. Това са героите на България, лесно е когато има екипировка, друго е, като служиш в една армия, която от 25 години е хронично подценявана. Затова съм тук”, каза Каракачанов.

Военният министър поиска минимум 15 часа военно обучение в училище, което да дава и практически познания "дори при терористичен акт и ядрен удар”.

16 до 18 хил. души на година според Каракачанов могат да отбиват наборна служба, макар че самият министър призна идеята си за дискусионна.

Той коментира и въпроса за класираните проекти за новия изтребител. "Първо ще се запозная с трите оферти и тогава ще го обсъдим в Министерския съвет. Доста прибързано служебното правителство внесе доклада на работната група. Без да се бърза, като се изчисли и се видят офертите, защото става дума за огромна сума – 1,5 млрд. лв., няма да ни се прости и не говоря за прокуратурата, а за обществото", обяви Каракачанов.

Оказа се,че парите за ремонт на сградния фонд , които бяха обещани, за да работят и тренират командосите в добри условия от правителството „Борисов 2”, не са усвоени, защото вместо за отпуснатите 3 млн. лв. е направен проект за 5 млн. лв., уточни Красимир Каракачанов. Той е получил уверение от премиера Бойко Борисов , че парите ще бъдат отпуснати.

10 години командосите не са правили конкурс за кадрови войници, но тази година се явили по двама кандидати за място , съобщи командирът на Специалните сили бригаден генерал Явор Матеев. Той призна, че действително има проблем с екипировката и се налага бойците да си купуват част от оборудването сами.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България