Каракачанов на Каймакчалан: Никога няма да забравим българските чеда, които загинаха за България

Снимка: Архив

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов почете загиналите български войници в битката при Каймакчалан.

Ето какво написа той в профила си във фейсбук:

Днес сме тук, на Каймакчалан, защото никога няма да забравим български чеда, които загинаха за Майка България.

Получи се една хубава традиция. В дните, когато са се водили големите и страшни сражения на връх Каймакчалан, ние да идваме тук и да от даваме почит на онези над 3200 български войници, офицери, подофицери, които загинаха на бойното поле. На този връх и в околните местности Българската армия води сражения в продължение на 40 дни. Загиват 3200 български войници. Срещу няколко дивизии воюва един български полк и три дружини. Показват чудеса от храброст, но и оставят костите си на този гол връх, защитавайки своята кауза.

Ние отдаваме почит на тези хора, защото те го заслужават. Те дойдоха тук, за да воюват за България.

Ако говорим за преди 100-102 години, днес ние сме тук благодарение и на това, че с нашите приятели в НАТО и ЕС – Гърция, имаме добър диалог и все по-близки отношения. За което искам да благодаря и на нашите домакини, на министъра на Националната отбрана на Гърция, на гръцкото МВнР. Ние сме тук, за да уважим паметта на български войници, които са преди всичко хора и християни. А като хора и християни, загинали за една кауза, те заслужават да запалим свещ, да се помолим за техните души. Заслужават и един ден техните гробове да бъдат възстановени.

Мисля че в новите времена, в които живеем, тази традиция, започнала преди 2 години и продължена днес, ще продължи и в бъдещето, така че един ден заедно да изградим един скромен паметник на онези войници, които загинаха на този връх. Защото над всички тях е Бог.

Присъстваха народни представители, общественици, историци, представители на медиите, Георги Дракалиев от ВМРО - Бургас и др. Много емоционално и силно събитие. Заупокойната молитва отслужи отец Атанасий, протосингел на Западен и Средно европейски митрополит Антоний.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика