Каракачанов: Няма да има подписване на договор за бойни кораби

Няма да има подписване на договор за бойни кораби. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в началото на правителственото заседание.

„Предлагам да оттеглим точката, която беше за закрито заседание за Министерски съвет, касаеща сключване на договор с фирмата "Делфин" за изграждане на два многофункционални патрулни кораба. В 09 часа е депозирано писмо в Министерство на отбраната, че фирмата „Делфин" се оттегля от преговорите и подписването на договора", коментира той.

Разходите, поръчани по отношение на бойната авиация, ще бъдат съкратени по няколко причини. „Първата и основна е, че на 19 декември в Комисията за защита на конкуренцията е внесена жалба от една украинска фирма, която обжалва процедурата, по която Министерство на отбраната е подготвило преговорите и беше пред сключване на договор. Става дума за ремонта и поддръжката за 15-те ни самолета Миг-29. Процедурите са такива - след като има обжалване, процедурата се спира", каза Каракачанов и обясни, че до края на годината тези средства няма да могат да бъдат усвоени.

„Става дума за 82 млн. лв. 19 бяха гласувани на миналото заседание, за което благодаря на Министерски съвет, за днес бяха предвидени още 22 млн. лв., които отпадат. Така че сумата, която може да бъде изразходена, като броим тези 19, е 50 млн. лв., които ще пусна на съгласуване с подпис за постановление на Министерски съвет", коментира той.

Премиерът Бойко Борисов попита защо вчера са работили толкова време с адмирали и генерали и всичко е било е готово, на което Каракачанов отговори: "Бяхме длъжни като правителство да направим всичко възможно".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика