Каракачанов: Премиерът и парламентът ще подкрепят въвеждането на доброволна служба

Министърът на отбраната Красимир Карачаканов продължава да настоява за връщането на казармата, а въвеждането на доброволна военна служба би било първата стъпка в тази посока.

След като участва в церемонията по изпращането на 35-ия военен контингент за участие в мисията на НАТО „Решителна подкрепа” в Афганистан той заяви, че има уверения от премиера и от парламента, че предложението му за въвеждане на доброволна военна служба ще бъде подкрепено. Според него, младите, получили тези умения, ще могат да служат доброволно, а това би довело до решаване на проблема с недокомплекта в армията.

„Смятам, че младите хора в България трябва да имат военна подготовка. Това, което имам като уверение и от премиера, и от парламента е, че ще подкрепят първата стъпка в тази посока – въвеждането на доброволна служба”, заяви министър Каракачанов.

Той предлага да се въведе швейцарската система – обучение на всички в рамките на няколко месеца и последващо включване в резерва. След това знанията и подготовката само ще се опресняват.

Военният министър даде за пример държави като Швеция, Финландия и Норвегия, които връщат наборната военна служба, въпреки че „заплахите към тях да са много по-малко отколкото заплахите към нас”.

„ За да има държава и да се охранява живота и здравето на хората, териториалната цялост на България, трябва да има армия. Няма държава, която икономически да е просперирала и да няма армия”, каза още Каракачанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България