Каракачанов: Първата ми среща с американците за Ф-16 ще е на 14 февруари

Снимка: Архив

Мисля, че първата среща, която мога да проведа е в началото на другия месец в Брюксел с изпълняващия длъжността секретар на отбраната. На 14 февруари, когато е срещата на министрите в НАТО. Това съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти в парламента, след като Народното събрание възложи на правителството да преговаря със САЩ за покупката на F-16.

До тогава комуникацията ще се води на ниво експерти, допълни той.

„Срокове за провеждане на преговорите със САЩ не са упоменати. Специалистите казват 4 месеца“, посочи още военният министър.

Каракачанов отново увери, че не е имало натиск върху България да предпочете американските изтребители. "На срещата с американския помощник държавен секретар казах съображенията ни. Ако стигнем до F-16, цените са това, което ни притеснява. Още преди година и половина на тогавашния американски военен министър Матис и на посланика съм казал, че докато съм министър на отбраната подпис под стар F-16 няма да сложа. Едва ли някой друг български политик си е позволявал такъв начин на говорене“, каза още Каракачанов.

По думите му, оттук-нататък предстои да се изяснят срокове на доставка, обслужване по време на жизнения цикъл, доставка на резервни части и още много въпроси.

На въпрос дали е трябвало президентът Радев да присъства на гласуването, Красимир Каракачанов отговори: „Президентът по Конституция има право да се появи в Народното събрание, когато пожелае. Защо трябва изключително да дойде днес или вчера. Ако е бил в България и е имал желание, е можел да дойде“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България