Каракачанов: Три десетилетия армията беше подценявана и унижавана

Следващата година е заложено увеличение с 10% на заплатите на военнослужещите, каза вицепремиерът

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев поздравиха днес, 4 май, военнослужещите от българските контингенти зад граница по случай празника на Българската армия – 6 май.

В традиционната видеоконферентната връзка участваха националните командири на контингентите в Афганистан полковник Митко Димитров, Босна и Херцеговина полковник Милен Христов, Косово – подполковник Тодор Колев, лейтенант Адриана Камбурова от Мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на Мали и подполковник Йонко Сидеров от небойната мисия на НАТО в Ирак, съобщиха от МО.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов благодари на български военнослужещи зад граница за достойното изпълнение на задачите и пожела на всички здраве, успешно приключване на мисиите и завръщане в България в пълен състав.

„Повече от 140 години нашата армия е стожер на сигурността, териториалната цялост и суверенитета на родината. Над 140 години българските войни показват, че притежават високи психически, физически и морални устои. Демонстрират доблест, родолюбие и смелост“, каза генерал Боцев в своето обръщение към националните командири на контингентите ни зад граница. „За усилията си в тази важна посока, вие получавате признанието на военното ръководство на Министерството на отбраната, на всички български войни и граждани“, категоричен беше началникът на отбраната.

В отговор на журналистически въпроси за равносметката по повод празника министър Каракачанов заяви, че за две години заплатите на военнослужещите са повишени два пъти с по 10 % като следващата година е заложено увеличение с още 10%, започнати са амбициозни проекти за модернизация на трите вида въоръжени сили и проекти за ремонт и възстановяване на съществуващата техника.

„Близо три десетилетия армията беше подценявана и в конкретни случаи и унижавана. Стигнахме до там, че армията беше само и единствено съкращавана, въоръжението й беше продавано или унищожавано. Това са три десетилетия, които не могат да бъдат преодолени за две или три години“, заяви министър Каракачанов и подчерта, че всичко направено до момента от политическото и военното ръководство е процес, който ще продължи и след този мандат, защото е в интерес на Българската армия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България