Каракачанов: 2 млрд. лв. е разумна цена за Ф-16

Снимки: Пламен Стоименов; Архив

Военният министър Красимир Каракачанов коментира, че 2 милиарда лева е разумна и изгодна цена за придобиването на 8 изтребителя Ф-16 от България.

"Имаме една рамка, която ни е гласувал парламентът - 1,8 млрд. лв. Той ни е гласувал и възможност да се отклоним леко. Смятам, че може да се отклоним в рамките на разумното и изгодното за България - около 2 млрд. лв.", каза Каракачанов по БТВ, след като тази сутрин стана ясно, че американският Конгрес е одобрил финансовата рамка за придобиване на 8 многоцелеви F-16 Блок 70 от България в размер на 1,673 млрд. долара, или 2 925 441 260 лева по днешния курс на БНБ.

Както "Труд" писа, в прессъобщението на МО обаче числото беше закръглено на 1,6 млрд. долара, т.е. със 127 649 260 лева по-малко.

Пакетът включва стойността на осемте самолета с пълен комплект въоръжение "въздух-въздух" и "въздух-повърхност", всички допълнителни системи на самолета, както и бъдещите модернизации и нововъведени оръжейни системи.

Каракачанов уточни, че тази цена е таван и ще се преговаря за намаляването й. Тече двуседмичен срок, в който американското правителство ще предостави на българската страна проект на договор (LOA), в който очакваната цена за придобиване на осемте самолета с пакет от необходимите бойни способности ще бъде в рамките на 1,2 млрд. долара.

Първоначално българският парламент даде разрешение цената на 8 нови многоцелеви изтребителя да не надхвърля 1,8 млрд. лв. По-късно депутатите приеха допълнително решение международният договор за придобиване на нов тип боен самолет да се отклони от посочената цена.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България