Карантина за Великден и Гергьовден

Премиерът Бойко Борисов проведе онлайн заседание с министрите от кабинета.

Вижте мненията на икономисти, медици, работодатели и интелектуалци за намеренията на властта

Властта иска извънредно положение до 13 май

Благодаря ви за усилието, заедно ще се справим, заяви премиерът Бойко Борисов във фейсбук

Министерският съвет реши да предложи на Народното събрание удължаване срока на обявеното извънредно положение. Предложението е срокът на извънредното положение, обявено с Решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., да бъде удължен до 13 май 2020 г. Това съобщиха снощи от пресцентъра на Министерския съвет. Проектът на правителственото решение беше внесен от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев като допълнителна точка на днешното заседание на кабинета. Натискът върху здравната система може да бъде намален единствено чрез удължаване на сроковете и мерките за социална изолация и за борба с пандемията за да бъде ефективно овладяна, се казва в мотивите. Тези действия се потвърждават и от данните и препоръките на Националния оперативен щаб, се казва още в информацията.

Малко по-късно премиерът Бойко Борисов разпространи обръщение във фейсбук, с което призова българите да подкрепят ограничителните мерки.

“Вече приехме пакет от социално-икономически мерки в подкрепа на работодателите и работниците. Ще продължим да подкрепяме хората, като основен приоритет за нас ще останат пенсионерите и българските граждани в затруднено положение”, посочи Борисов. И цитира данни на европейски експерти, според които през следващите няколко седмици здравните системи на държавите-членки ще достигнат максимално натоварване на наличния си капацитет.

“Натискът върху нашата система може да бъде намален единствено чрез удължаване на сроковете и мерките за социална изолация. Колкото и да е тежък моментът, съм сигурен, че българите за пореден път ще покажат своята сила, отговорност и дисциплина”, заяви Борисов. И завърши: “Заедно ще се справим!”

 

Решението на кабинета да удължи извънредното положение до 13 май предизвика различни реакции в обществото, сред тях доста остри. “Труд” потърси мнения от икономисти, медици, работодатели и интелектуалци за намеренията на властта.

 

Любомир Дацов, финансист:

Кризата ще се задълбочи

При такова ниско ниво на заболяване в страната не може да се каже, че има пандемия. В много държави има аналогични на нашите мерки за ограничаване на контактите, но резултатите са различни. Т. е. ниската заболяваемост у нас е резултат не само от мерките. Предприетите мерки са полезни, когато нещо е краткосрочно, да си спечелим време за откриване на ваксина. Този подход има две неудобства - цената за изминалото време и цената за следващите стъпки. Защото, ако не се намери лекарство, цената е много съществена.

Тези решения с блокажи на обществото са политически продиктувани. Защото политиците гледат един от друг и не искат да бъдат обвинени, че не правят нищо. Чисто медицински едно удължаване на извънредното положение може да е правилно, но ако в главата на някой са следващите стъпки. Иначе не е решение. Ресурсът ни от легла в болниците и лекари не е достатъчен и предприетите мерки само разпределят нещата във времето. Проблемът е, че без намиране на здравен отговор, няма отговор и в другите сфери.

Англия, Холандия и Швеция се опитаха да го формулират - да платим определена цена и да продължим. Но и те се принудиха да променят стратегията си.

Едно удължаване на извънредното положение ще има отрицателен ефект върху социалния и икономическия живот, а и психичните проблеми ще станат не по-малко важни. Колкото повече се удължава извънредното положение, толкова повече се задълбочава кризата и намаляват шансовете да се възстановим. Колкото повече стоим в изолация, толкова по-голямо ще е отражението върху безработни, фалити и личностните проблеми. Увеличава се насилието вкъщи. Това не може да бъде пренебрегвано.

Радосвет Радев, председател на БСК:

Бизнесът отива на кино

Ситуацията става доста сложна. Някои вярваха, че на 14 април ще отворят отново. Но след като знаят как тече животът през последните две седмици, хората са уплашени. С удължаването на извънредното положение предстои затваряне на бизнеси. Мярката 60:40, която държавата предприе, всъщност бе не в помощ на бизнеса, а в полза на общественото осигуряване, за съхранение на заетостта.

Няма да има бизнес. Това е положението. Всеки ще се опитва да се спасява поединично. Това е възможно, ако става въпрос за кратък период, но при дълъг такъв ще проговори инстинктът за самосъхранение. Очаквам още по-големи опашки пред бюрата за безработни. Като председател на БСК съм се превърнал в последните дни на “Бюро Жалби”. Големи мъже и на възраст и на положение плачат като деца, защото се проваля проектът на живота им. Те са повярвали, че живеят в демократична държава, инвестирали са парите си в нея и сега им се случва това. Отиват на кино. Най-тъжното е, че държави, които до вчера сме пренебрегвали, благодарение на мъдра политика ще излязат по-силни и по-конкурентноспособни от кризата. Като Сърбия, като Румъния, като една Гърция, за която знаем в каква криза е през последните години. Да не говорим за Турция, чиято икономика очаквам да литне в небето. Дори държава като Италия, която претърпя ужасяващи загуби на хора, мъдро се опитва да съхрани бизнеса си.

Васил Велев, председател на АИКБ:

Ще завърши пагубно за някои браншове

За бизнеса, който в момента е затворен и му е забранено да работи по време на извънредното положение, и с тази неадекватна мярка 23 на 77 наречена невярно 60 на 40, удължаването на извънредното положение ще завърши пагубно. За индустрията, която в момента намалява обороти и не е спряла, но има спад на поръчките, е важно да работи добре транспортът и да няма проблеми с достигането на служителите до роботните места.

 

 

Евгений Иванов, изпълнителен директор на КРИБ:

Да набележим мерки в помощ на бизнеса

По-добре оценката да я дават здравните експерти, които твърдят, че пикът на заразата не е достигнал. Едва ли в края на април ще имаме добри новини. Затова трябва да набележим мерки, които да облекчат бизнеса, не говорим само за финанси, това не е единственото решение. Засега едната мярка - 60:40, започна да работи от вчера, нека видим. Аз съм оптимист, но трябва да се самодисциплинираме. Ако това продължи, ще осъмнем в много по-тежка част на опциите, които Националният оперативен щаб предлага.

 

Академик Георги Марков, историк:

Абсурдно е икономиката да спре

До три месеца сигурно ще се справим. Но как да спре икономиката? Това е абсурдно! Въпросът има два отговора и всеки има теза. Но ако удължим с още един месец, а после с още един - ще стане страшно. Да, трябва да се спазват указанията на Щаба стриктно, но ако спре икономиката, ще се избием за хляба. Важно е да има свобода, но по-важен от свободата е хлябът. Психолозите ще имат много работа. Денонощно ни облъчват от екрана. Спрете с тези екшъни и дайте на хората малко любов.

 

 

 

 

Доц. Йордан Величков - юрист и дипломат:

Правителството да помисли за баланс

Това искане се очакваше. Но правителството трябва да помисли добре - да, трябва да се спасява човешкия живот, но трябва и икономиката да работи. Гледните точки са две, но наистина трябва да има баланс, хората да имат лична отговорност в една такава ситуация. Трябва да се работи. Но и трябва да се пазим. Тръмп казва: “До края на май ще издържим, но ако не дадем рамо на бизнеса, катастрофата от икономическата рецесия ще бъде страшна”. Каква икономика ще развиваме, ако няма кой да работи. Положението е деликатно. Трябва да има разхлабване, но е необходимо да се спазват всички предписания. А за това трябва култура.

 

Проф. Нина Дюлгерова, историк и специалист по геополитика:

Ще има ли държава и ефективни институции след 13 май

В последния месец България показа, че има държава и институции, които работят.

Проблемът е, че още един месец в извънредна обстановка хората, икономиката, социалната и здравната защита няма да могат да издържат. След 13 май се задава големият въпрос ще има ли държава и институции, които да работят ефективно и да защитават живота, здравето и работата на българите. Правителството, трябва да прецени докъде са границите на държавността, за да се запази България като държава.

 

 

Д-р Адил Кадъм, педиатър в болницата “Проф. д-р Иван Митев”:

Затварянето на децата вкъщи води до агресия

Неразбираема за нас педиатрите е забраната за излизане на децата навън, наложена от разпоредбите за извънредното положение. Би трябвало да има някакъв часови режим, в който родителите да могат да ги извеждат за час или два на ден, без да се трупат. Затварянето на децата вкъщи се отразява много сериозно върху психиката им. За съжаление, покрай масовата истерия хората дори не се сещат да проветряват. Това неминуемо ще се отрази върху здравето на децата.

Тийнейджърите, седейки вкъщи, консумират много подсладени храни и висококалорийни храни, което при обездвижване, неминуемо води до напълняване и затлъстяване.

Както при възрастните, така и при тийнейджърите принудителния престой у дома води до депресии, а при малките деца засилва раздразнителността и води до агресия.

Д-р Цветеслава Гълъбова, национален експерт на БЛС по психиатрия:

Надявам се да е направен сериозен анализ

Ще е много трудно. Надявам се да има много сериозни мотиви за това удължаване. Стоенето вкъщи, финансовите проблеми които вече възникват при хората, не знам как ще им се отрази. Надявам се да е направен сериозен анализ за удължаването на извънредното положение. Да не стане така, да се справим с COVID-19, но да отворим огромни икономически проблеми.

 

 

 

Проф. Антоанета Христова, шеф на Департамент по психология в БАН:

Излъчващите послания трябва да са много внимателни

Резултатите от нашето изследване сочат, че към момента реагираме доста спокойно, уравновесено, балансирано. Разбира се, че във всяко общество има и хора които реагират по-раздразнението, но засега запазваме нормата от гледна точка на състоянието ни, което е било преди кризата. Това е така не защото сме толкова непукисти и защото извънредното положени с мерките си не ни влияе, а защото сме се мобилизирали. Винаги в ситуация на криза и по-високо състояние на стрес при първоначално организмът се мобилизира и не дава промени. Това може да продължи още две седмици. Оттам нататък има голяма вероятност от сериозно покачване на стреса и тревожността, което ще се отрази по различен начин на различните хора, в зависимост от тяхната способност да управляват този стрес. Всички, които излъчват послания трябва да са много внимателни. Най-добрият начин човек да намери сили в себе си да се справи с удължаването на промяната в стереотипа му е да се даде ясна перспектива.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България