Караянчева в Баку: Пристъпваме към ротационното председателство ПАЧИС с чувство на висока отговорност

България поема председателството на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество (ПАЧИС) решена да допринесе за засилване на интерпарламентарното сътрудничество и да постигне съществени резултати в полза на гражданите в нашия регион. Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева пред участниците в 53-ата Генерална асамблея на организацията в Баку. Цвета Караянчева пое от името на българския парламент ротационното председателство на ПАЧИС от председателя на азербайджанския Милли Меджлис Октай Асадов, съобщиха от пресслужбата на НС.

Пристъпваме към ротационното председателство ПАЧИС с чувство на висока отговорност и вярваме, че с подкрепата на всички парламенти на държавите-членки, Българското председателство ще бъде успешно, заяви Цвета Караянчева. Тя изрази увереност, че по време на председателството парламентаристите от региона заедно ще постигнат напредък по общите си амбициозни цели.

Председателят на Народното събрание отбеляза, че ПАЧИС се е утвърдила като динамичен форум за интерпарламентарен диалог и сътрудничество, който обединява парламентите на дванадесетте държави от района на Черно море. България цени високо положителния опит, натрупан през годините от създаването на Асамблеята и ролята й за по-добрата законодателна среда за регионално сътрудничество, подчерта Цвета Караянчева. Тя добави, че парламентаристите от Черноморския регион имат важната отговорност да засилят ролята на Асамблеята като основен инструмент за насърчаване на общите си цели, действия и проекти, както и за реализирането на общи начинания в полза на народите от широкия Черноморски регион.

По време на нашето председателство ще се стремим да насърчаваме взаимодействието с регионалните и международни парламентарни структури и ще работим за ускоряване на процеса на реформиране на Асамблеята, за да стане по-ефективна, резултатна и представителна, заяви председателят на Народното събрание.

В края на церемонията Цвета Караянчева в качеството си на председател на Асамблеята съобщи, че връчва на президента на Азербайджан Илхам Алиев почетния медал на ПАЧИС, който е най-високото отличие на Черноморската асамблея. Той получава отличието за своя принос в осъществяването на големи енергийни проекти в региона на Черноморското икономическо сътрудничество и за инициативата му за създаване и реализация на Южния газов коридор, по който газът от Каспийско море ще достигне Европа, включително България, уточни председателят на Народното събрание. Почетният медал ще бъде предаден на президента Илхам Алиев от Генералния секретар на ПАЧИС Асаф Хаджиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България