Кардиолози спасиха куче водач

Екип специалисти от Централна ветеринарна клиника и Сити Клиник в София успяха успешно да извършат първата по рода си сърдечна операция на куче. Четириногото е куче водач на фондация „Очи на четири лапи“ и вече 7 години безрезервно служи на своя стопанин и приятел Милю Карамитев. Подобна медицинска интервенция се осъществява за първи път не само в България, но и в световен мащаб.

„Артър бе диагностициран с тумор в лявото предсърдие и шансовете му за оцеляване бяха нищожни. Изключително сме благодарни на д-р Ранко Георгиев - ветеринарен кардиолог от ЦВК и д-р Георги Игнатов - кардиохирург от Сити Клиник, които приеха случая като своя лична кауза и направиха всичко възможно, за да спасят това невероятно куче”, разказва Албена Алексиева от фондация „Очи на четири лапи”.

Артър е 9-годишно специално обучено мъжко куче водач. През ноември четириногото е насочено към д-р Георгиев, който поставя страшната диагноза и въпреки вероятността от фатален изход, решава да се бори за спасяването му. „Наложи се да предприемем процедура, която до сега не е правена на куче-пациент, а именно отворена сърдечна операция. При тази интервенция функцията на сърцето се поема от специална машина, като то спира да функционира за определено време“, споделя лекарят, извършил уникалната процедура.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България